Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utopin om det fossilbränslefria samhället

MPS-regeringen har kommit på att Sverige ska bli fossilfritt. Därför har kampanjen ”Fossilfritt Sverige” ledd av miljöminister Åsa Romson och slagordet ”fossilneutral fordonsflotta” lanserats.

Kampanjen skapar svallvågor i kommunerna, och i LT har nio lokala miljöpartister med kommunalrådet Ewa Lofvar Konradsson i spetsen (den 17 december) samt Vänsterpartiets kommunalråd Staffan Norberg (den 21 december) förordat utopin om det fossilfria Södertälje. Ty något annat än en utopi kommer den här verklighetsfrämmande idén aldrig att bli.

Norberg, normalt en vettig och resonabel person, ter sig som en väckelsepredikant i inlägget ”Efter Paris – hur ska vi göra nu?”. Läget förklaras vara ”helt akut”: ”Att konkret utrota kolkraften blir för varje dag en allt viktigare uppgift för mänskligheten, för mig och dig.”

Det är väl bara avsaknaden av ordet ”halleluja” som visar att Norberg är en sekulär och inte religiös väckelsepredikant.

MP:arna målar upp ett skräckscenario med påstådda inslag som smältande glaciärer, höjda havsnivåer och extrem hetta. Alltså, sägs det, måste det ageras fort som attan med målet att Södertälje ska vara ”fossilbränslefritt 2030”.

Eftersom den rödgröna regeringen valt bort kärnkraften är en berättigad fråga vad som ska komma i stället. Norberg och MP-gruppen tycks vara ense om att det som gäller är sol, vind och vatten.

I dag står kärnkraft och vattenkraft tillhopa för cirka 90 procent av landets elproduktion. Resten står så kallade alternativa energikällor – i klartext sol- och vindkraft – för. Så hur ska de 45 procent som försvinner med kärnkraften genereras? Ingen vettig människa kan tro att energikällor som är värdelösa när det är mulet eller vindstilla ska kunna fylla detta gap.

Tyskland, som sagt sig vilja avskaffa kärnkraften till 2022, har påbörjat en utbyggnad av kolkraften. Både den lokala MP-gruppen och V-Norberg är dock fyllda av fasa inför kolet, så till den grad att den senare säger sig vilja ”utrota kolkraft och fossila bränslen”.

Vad som saknas i såväl regeringens som de lokala förmågornas generalangrepp på de fossila bränslena är en ekonomisk konsekvensbeskrivning samt en kalkyl om hur avvecklingen av fossila bränslen kommer att påverka den enskilda människan.

Många frågor väntar på svar. Ska drivmedel som olja, bensin, diesel och naturgas förbjudas – eller bara tillåtas till viss del? Ska utländska lastbilar med dieseldrift stoppas vid rikets gräns? Flygtrafiken upphöra?

Ett blott alltför realistiskt framtidsscenario om MP-S-regeringens utopiska energipolitik tillåts fortsätta är att välståndet kommer att försvinna och glesbygden dö sotdöden.

Sverigedemokraterna avvisar MP-S energipolitiska svagsintheter. Den enda realistiska energilösningen enligt SD är att satsa på den effektiva och miljövänliga kärnkraften, den ”elefant i rummet” som MP-debattörerna och Staffan Norberg (V) ignorerar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel