Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmaning att hitta personal när ungdomshem växer

Tysslinge ungdomshem, en plats för pojkar som haft det jobbigt i livet. Men också en plats att arbeta på. Nu utökas verksamheten med 57 anställda.

För att komma in på området behöver vi bli insläppta genom två stängsel. Vi går genom slussar och landar till slut i ett konferensrum.

Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem i Tysslinge, tar hand om ungdomar mellan 16 och 21 år. Nu utökar de sin verksamhet med fyra nya vårdavdelningar som beräknas vara klara till sommaren. De kommer att annonsera efter personal för uppskattningsvis 57 nya tjänster.

Socialpedagoger, beteendevetare, arbetsterapeuter, lärare, sjuksköterskor och personer med eftergymnasial utbildning med inriktning mot socialt arbete, pedagogik eller psykiatri är exempel på personal som kommer att behövas i den nya verksamheten.

– Utmaningen blir att hitta rätt personal, det är förstås meriterande om man talar andra språk, arabiska eller dari säger Monika Gustafsson som är projektledare för att starta de nya avdelningarna.

Några av de pojkar som bor på hemmet är ensamkommande flyktingbarn som upprepade gånger avvikit från sina familjehem.

– Det är klart att det blir problem med missförstånd ibland, när man inte talar samma språk, säger Fredrik Berglund, institutionschef.

I samband med att ny personal rekryteras och verksamheten utökar, kommer ytterligare 27 vårdplatser att finnas.

– Vår uppgift är att bidra med en förändring i ungdomarnas beteende. Till exempel att dygnsrytmen förändras och att ungdomarna är aktiva på dagarna i stället för på nätterna, säger Fredrik Berglund.

Skolan är också en del i att normalisera vardagen för pojkarna.

– Vi kommer att behöva runt sex lärare, så att vi blir fjorton lärare totalt, säger Monika Gustafsson.

Pojkarna som kommer till Tysslinge bor där under åtta veckor, sedan görs en bedömning om var de ska. Nästa steg kan vara ett hem för vård eller boende (HVB), ett familjehem, eller egen lägenheten, där det finns möjlighet till hjälp.

– Men några blir kvar lite längre tyvärr, när socialtjänsten har problem att hitta bra platser, säger Monika Gustafsson.

Personalen på Tysslinge rör sig lugnt och pratar utan yviga rörelser.

– Det enda som ska vara hårt och fyrkantigt här, är muren. I övrigt är det tänkt att vi ska vara mjuka och följsamma. Bemötandet från personalen blir avgörande för ungdomarna och för hur vistelsen blir, säger Monika Gustafsson.

För pojkarna är det ofta omvälvande att hamna på ungdomshemmet i Tysslinge.

– Det finns ungdomar som har missbrukat droger under lång tid och för dem dröjer det innan de är helt rena. Det kan finnas mycket ångest, säger Fredrik Berglund.

Läs även: Muren ska vara det enda hårda här

Ungdomar flyttar in på Hågaanstalten

Tysslinge ungdomshem

SiS ungdomshem Tysslinge tar emot pojkar mellan 16 och 21 med psykosocial problematik, pågående kriminalitet eller missbruk.

Det finns fyra avdelningar för pojkar som har omhändertagits akut med stöd av LVU.

Under placeringstiden erbjuds ungdomarna att gå i skola. Tysslinge har fokus på lärande aktiviteter.

Institutionen har egen sjuksköterska och konsultläkare.

Källa: SiS