Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländskt företag ska ge SFK spelare och tränare

SFK:s satsning på en utländsk tränare kan vara början på mer. Samarbetet med en ännu ej namngiven Fifa-agent kan ta flera utländska spelare till klubben, som siktar på snabb comeback i division 1.

Annons

Södertälje FK väljer en annorlunda väg för att ta sig tillbaka till division 1 efter att ha åkt ur i höstas.

Den portugisiske tränaren Luis Manuel Miranda Amieiro, 53, ska leda laget som huvudtränare. Och han kommer inte vara det enda utländska inslaget i SFK.

Klubben gick för några dagar ut på sin hemsida med nyheten att SFK inlett ett samarbete med företaget Symbol Ltd, med säte i Tjeckien. Samarbetet innebär, enligt klubbens hemsida, ”att Symbol Ltd bidrar med tränare och ett antal spelare som ska spetsa truppen inför klubbens mål att omedelbart ta sig tillbaka till division 1 igen”.

Det handlar dock inte om ett vanligt sponsoravtal, utan ett är ett samarbete med ett fotbollsföretag som drivs av samme Fifa-agent som tog den portugisiske tränaren till klubben.

– De ska stå för avlöningen av tränare (nye tränaren) och ett antal spelare, säger SFK:s klubbchef Metin Rhawi, som också sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna.

– Eftersom vi nu ligger i division 2 är vi inte längre på en professionell nivå och då får vi inte anställa professionella utländska spelare, men det är okej genom det här samarbetet då de blir anställda av Symbol. Vi har fått klartecken till detta av Svenska fotbollförbundet, säger Metin Rhawi.

Hur många spelare det kan handla om, och varifrån de kommer, återstår att se. Enligt Rhawi är det SFK som styr vilka spelare som ska komma till klubben. Det sportsliga arbetet kring A-laget sköts i dagsläget av Metin Rhawi själv och den nya huvudtränaren.

Men fokus är, enligt Rhawi, att satsa på spelare från Södertälje och SFK.

– Nummer ett är att behålla spelare som spelade med oss i fjol. Nummer två är egna ungdomar från klubben och från Södertälje, gärna spelare som inte får plats i Syrianska eller Assyriska. Nummer tre är spelare från agenter, säger Metin Rhawi.

Han vill inte säga namnet på Fifa-agenten, utan hellre fokusera på annat kring samarbetet.

– Jag tycker inte att vi ska fokusera på det, men det är ingen smålirare om man säger så.

Det är en person med kontakter som gör att vi som klubb kan nå en nivå som inte hade varit möjligt för oss annars. Det är också bra för klubben eftersom det avlastar oss och kan lägga mer resurser på ungdomsfotbollen och att utveckla klubben, säger Metin Rhawi.