Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utklassning – sedan hyllades stjärnan

På en halvlek var det över. Södertälje Kings gjorde processen kort med Borås i den första semifinalen.– Vi måste höja oss, säger gästernas coach Pat Ryan.

Borås snyggade till siffrorna i andra halvlek. Och ändå vann Kings med nästan 20 poäng, 79–61.

En mästerlig markering.

– Det här gjorde mig förbannad, men samtidigt är det en lång serie och vi får se till nästa match, sade Borås guard Adam Darboe.

– Viktig seger i början av serien. Vi var väldigt bra förberedda och spelade mycket bra i första halvlek, sade coach Vedran Bosnic.

Om Kings var bra i första halvlek? Jo, milt uttryck.

I försvar agerade Kings koncentrerat och när Borås missade nio av de tio första skotten rann Södertäljelaget ifrån till 17–2.

– Vi flyttade inte bollen som vi brukar. Det måste bli mycket bättre. Där hade vi tur att vi inte låg under med mer, som vi sköt, sade Borås coach Pat Ryan.

Halvvägs hade Kings försprång vuxit till 25 poäng. Ett resultat av vasst skytte – och att försvaret hållit Borås på skrala 24 poäng.

– Det mesta vi tränat på de senaste sju dagarna gjorde vi väldigt bra, konstaterade Bosnic.

Och efter tre raka kvartsfinalsegrar mot Malbas stod Kings för ett effektivt arbete i den första semifinalen.

– Vi har arbetat likadant hela tiden – och nu börjar det betala sig. För varje match blir vi bättre och bättre, sade Kings forward Toni Bizaca, 16 poäng i matchen.

Den kroatiske forwardsstjärnan gjorde större delen av sina poäng i den andra perioden, där Kings stängde matchen.

Men efteråt flyttade han fokus till den andra halvleken, som Borås vann.

– De spelade bra i andra halvlek. Vi har mycket att jobba på. Det här var en viktig seger, men nu är det bara att fokusera på nästa match. Det blir en lång serie.

Semifinalen var huduvsaken, ändå var det till viss del Toni Bizacas kväll.

Före uppkast utsågs han till årets forward i basket-ligan. Det efter en grundserie där kroaten gjort 17,1 poäng på bara 26 minuter i snitt, varit en av ligans bästa trepoängsskyttar och med sin offensiva skicklighet hjälpt Kings till den bästa segerprocenten i basketligans historia.

– Välförtjänt, med ansträngningarna och uppoffringarna han gör, i sin ålder, och för sättet han hjälpt oss både i Sverige och i Europa. En fantastisk säsong för Bizaca, sade Vedran Bosnic.

– Han förtjänar verkligen det. Fantastisk spelare, som varit en av de bästa i flera år, sade Pat Ryan.

Bizacas lagkamrat Skyler Bowlin, poängbäst med 19, tog till större ord – och ansåg att kroaten borde utses till mest värdefulle spelare. Ett pris som Joakim Kjellbom och Jaraun Burrows ofta nämns som favoriter till.

– Han är den bäste spelar-en i ligan i mitt tycke. Det är väldigt, väldigt klart att han borde bli MVP också.