Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utebliven behandling orsakade dödsfall

Lars Abrahamsson förlorade i oktober sin fru efter att röntgensvar om misstänkta proppar i lungorna aldrig nått henne. Nu anmäler Luna vårdcentral händelsen.

För femtio år sedan träffade Lars Abrahamsson sin fru Kerstin Abramhamsson – i oktober förlorade han henne. LT berättade om det i december.

Kerstin Abrahamsson hade sökt vård på grund av problem med andningen och hosta. Hon fick göra en datortomografiundersökning av lungorna på Södertälje sjukhus. Svaren skickades tillbaka till Kerstins läkare på Luna vårdcentral som inte fanns där – han hade slutat med kort varsel. Ingen tittade på Kerstin Abrahamssons svar trots att de visade misstanke om blodproppar.

Paret åkte på semester till Grekland i september där Kerstin Abrahamsson några dagar in i semestern, avled.

Lars Abrahamsson fick inga svar av vårdcentralen på hur det här hade kunnat hända och han anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Nu har även Vårdcentralen anmält händelsen enligt lex Maria. I sin anmälan skriver vårdcentralen att de skulle ha ringt Kerstin Abrahamsson om hon drabbats av något allvarligt men ärendet föll mellan stolarna eftersom den aktuella läkaren hade fått sluta.

Röntgensvaren som låg och väntade tilldelades aldrig någon annan läkare och vårdcentralen vet inte varför.

Hit kan du vända dig

Om du som privatperson känner att en person kan eller har drabbats av en vårdskada så kan du antingen tipsa det anonymt eller anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg. Mer information finns på deras hemsida eller ring deras upplysningstjänst på 010-788 50 00.

Vårdgivaren har alltid en skyldighet att anmäla händelser som kan medföra eller har medfört allvarliga vårdskador till IVO. Den regeln kallas lex Maria