Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan medier skulle ingen veta

Upprördheten är stor efter att Sveriges television avslöjat hur företag i byggbranschen utnyttjar utländsk arbetskraft samt lurar kvalitets- och säkerhetssystemen.

I Uppdrag Granskning visas förhållanden på det gigantiska bygget av Mall of Scandinavia i Solna. Det verkar inte finnas en lag eller regel som inte bryts. Arbetstidslagen, förtroendemannalagen, arbetsmiljölagen. Plus alla protokoll man är tvungen att följa för att säkra kvaliteten.

Det är lätt att förstå upprördheten, både över vad som avslöjas, men också över att ingen reagerat förrän nu. Hur kan dessa lagbrott ha försvunnit i mediebruset?

Fackförbundet Byggnads kommenterar dagen efter programmet att det är just för detta man tog till strejkvapnet. Man vill ha ordning och reda och tydligare ansvar för helheten i ett byggprojekt.

I dag kan en byggherre komma undan genom att anlita underentreprenörer som är godkända men som i sin tur kan anlita bemanningsföretag med urusla villkor för sina anställda.

Allt verkar plötsligt så mycket mer rimligt.

Men en sökning på Byggnads hemsida för att läsa mer om hur man jobbat med dessa frågor. Och, inte minst, kommunicerat ger endast tre träffar.

Två gäller andra företag som har Scandinavia i namnet, en träff gäller Mall of Scandinavia (MOS), men det är en kommentar av Uppdrag Granskning som sändes i onsdags.

Det är helt obegripligt.

Här borde finnas massor av konkreta ärenden där Byggnads larmat och anmält alla missförhållanden. Ingenting sker ju i det fördolda, även om ingen öppet skulle säga annat än att man följer lagar och regler, så vet alla hur det går till.

Om man inte agerar och reagerar när man har glasklara brott mot det som arbetsgivare och arbetstagare kommit överens om, och till och med vad som står i svensk lag, då spelar det ingen roll hur hårda regler och lagar man har.

Jo, det kan vara svårt att vinna om man inte har bevis. Arbetsgivarens rätt att leda, fördela och organisera arbetet är omfattande. Men när man har ett konkret fall, med bevis, hur arbetsgivaren brutit mot flera lagar, då måste man driva det!

Ett skyddsombud från Elektrikerförbundet på MOS larmade om allvarliga brister i arbetsmiljön. Brister som skulle kunna leda till skador och till och med dödsfall.

För detta får han inte tack utan blir omplacerad.

I ett bandat samtal säger hans chef att det beror på att beställare klagat på hans arbete som skyddsombud. Han lyfts bort från bygget och placeras i ett kontor, utan arbetsuppgifter.

Här bryts mot svensk lag, hela kärnan i den svenska modellen, både förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen. Det råder inte ens någon tvekan. Hur kan detta hållas okänt tills Sveriges television granskar det hela?

Det talas mycket nu från vänster om att facket är under attack. Denna attack vore mindre hotfull om rådande lagar och avtal användes och att det var facket, inte medierna, som först larmar om när dessa missbrukas.