Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan lön efter kommunens miss

Hundratals kommunanställda fick felaktig eller för lite lön förra veckan. Värst drabbade är timvikarier som kan ha blivit stående med halv aprillön.

Många av de uppskattningsvis 500 timvikarierna inom kommunen fick ett skralt lönekuvert på skärtorsdagen.

Delar eller hela lönen frös inne eftersom deras timmar inte hunnit registrerats i det nya lönesystemet som trädde i kraft i mars.

– Men ingen har blivit helt utan lön. Har vi fått vetskap att någon blivit utan har vi gjort en manuell utbetalning med check eller lagt en utbetalning till nästa period, den 8 april, säger kommunens HR-chef, Petra Klingblom.

Timvikarier som är på flera olika arbetsplatser är värst drabbade. Ansvaret låg på deras chefer att skicka in och attestera timmarna.

Den tidiga påsken i år gjorde att löneavdelningen hade färre dagar på sig att hinna med allt, menar Klingblom.

– Det är olyckligt. Vi är jätteberoende av våra timvikarier och har respekt för att man behöver sina pengar. Det har varit ett jättearbete att få in det nya systemet. Vi har gjort allt för att alla skulle få lön den 24:e.

När det gäller visstids- och fastanställda ska grundlönen betalats ut men övertid, jour och vissa semesterdagar fallit bort.

Sambon till en fastanställd LT varit i kontakt med blev nästan helt utan lön. Pengarna kom först efter påtryckningar.

– Det är riktigt dåligt, att sätta folk i ekonomiskt trubbel. Hon har den turen att jag har pengar, men vissa har inte några marginaler, säger han.

Förklaringen, enligt Klingblom, är att vissa månadsanställda kan ha skrivit nytt kontrakt eller gjort ändringar i sitt anställningsavtal.

– Om ett kontrakt förlängdes den 16 mars, då kan personen ha tappat en halv månadslön. Det är olyckligt.

Hur hade ni kunnat undvika det här?– Det hade varit att inte byta lönesystem. Att byta är en gigantisk process, jag tror inte att vi hade kunnat undvika det här.