Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA skjuter upp höjda tullavgifter mot EU

Från den 1 maj skulle USA:s höjning av tullavgifter på stål och aluminium i EU börja att gälla. Men enligt uppgifter till New York Times väntas nu Vita huset skjuta upp beslutet en månad.

Tullavgifterna på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium skulle ha börjat gälla för EU, Kanada och Mexiko den 1 maj. Men enligt en källa nära Trumps administration väntas Vita huset skjuta upp beslutet med 30 dagar, rapporterar New York Times.

Beslutet kommer att ge EU och Sverige ytterligare tid för fortsatta förhandlingar. Experter har tidigare varnat för att de nya tullarna riskerar att leda till ett handelskrig.

Trumps administration har redan beviljat en handfull länder tillfällig dispens, samt i nuläget nått överenskommelser med Argentina, Australien och Brasilien om att slippa höjningen av tullavgifter, skriver Aftonbladet.

En anledning till tullavgifterna ska vara att stålindustrin i USA är livsviktig för den nationella säkerheten enligt president Trump.

Läs också: USA inför tullavgifter för import av stål och aluminium