Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urmakare som erbjöd både erfarenhet och ansvar till familjer

I serien Familjens arkiv mappar vi vidare och kommer till Hedmarks ur. Den firman finns fortfarande kvar men ha flyttat till andra sidan Storgatan, den östra.

Äldre Södertäljebor minns troligen uraffären där den låg intill Henriksons herrekipering på Storgatan 9.

En annan granne var biografen Centrum (gamla Röda kvarn). Denna gamla bio stängde av sina projektorer för gott när citysaneringen drog i gång i början av 1960-talet.

Hedmarks ur flyttade drygt 50 meter åt söder till en barack som låg mitt i Garvaregatan.

Där låg butiken med sin verkstad kvar tills det att Tellushuset stod klart med sina nya affärsutrymmen 1965.

Firman ingick vid tiden för denna annons i den större kedjan Stjärnurmakarna vars kugghjulsring omsluter en stjärna. Denna symbol flankerades av en pendyl och företaget ville gratulera till mappmottagarnas inflyttning i det nya hemmet.

Vi menar att arkivet var en present till nygifta. Denna förmodan styrks av önskan från uraffären om ”Lycka och trevnad samt att få göra Er bekantskap”.

Företaget kunde, då arkivmappen gavs ut, inte utan en viss stolthet ange att den i över 50 år hade betjänat nöjda kunder.

Arkivmappen utkom, har det sagt oss, under 1950-talet och det innebär att Hedmarks ur nu varit verksamma i drygt 100 år. En aktningsvärd ålder. Firman sysslade även med optik så att brukarna kunde se aktuell tid bättre.

Som avslutning kunde den blivande kunden läsa att där affären stod för fackmannaskap, erfarenhet och ansvar.