Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur kaos föds ordning

Ja, till liberalism. Nej, till platt skatt och förändrad arvsrätt. Centerpartisterna lämnar Väsby med klokskap i idéprogrammet.

Vintern har varit kaotisk för landets centerpartister. Det förslag till idéprogram som Per Ankersjö presenterade före jul tog skruv.

Partimedlemmar har fått stå till svars för varför barn inte ska ha rätt att ärva, vad poängen är med att man ska få gifta sig med hur många som helst, varför skolplikten ska bort och om klokskapen i att frångå tanken om skatt efter bärkraft.

Det har inte varit enkelt – inte minst för att det för de allra flesta var frågor som man över huvud taget inte tänkt seriöst på tidigare. Och som man inte står bakom.

Men efter partiets framtidsstämma i helgen – där Nykvarns Lennart Ygstedt och Södertäljeborna Tage Gripenstam, Nina Wahlin och Johanna Lundgren Gestlöf tillsammans med 500 andra ombud – klubbade det nya idéprogrammet, kan partiledningen andas ut.

Ordningen är återställd.

Och det är på tiden att Centerpartiet nu för första gången i ett idéprogram slår fast att man är ett liberalt parti.Andas ut, var det.

För stämningen på stämman var stundtals mycket hetsig. Debatterna var hårda, spännvidden mellan argumenten stor, till och med extremt stor i några frågor.

I synnerhet ombuden från Centerstudenter och från ungdomsförbundet slogs hårt för att exempelvis tillåta månggifte, slopa laglotten vid arv (barn ska inte vara garanterade att ärva) och att införa platt skatt (slopad statlig skatt och värnskatt).

Och de fick rejält med mothugg, där liknelser med Ronald Reagans USA var vanliga.

I stämmans pressrum ställdes frågan om det verkligen var medlemmar i ett och samma parti som debatterade.

Nu är det inte så att Centerpartiet utesluter medlemmar som inte håller med partiledningen – det finns det som bekant andra riksdagspartier som gör.

Tvärtom. Man får tycka olika – olikhet berikar.

Men det är också viktigt att konstatera att den linje som de yngre talarna företrädde och framförde med emfas trots allt var minoritetens linje. Med råge. Den är nu bortstädad.

Som exempel förutsätter äktenskap tvåsamhet, laglotten blir kvar och även om partiet vill ha en mindre brant skatteskala så blir det nej, nej, nej till en helt platt skatt.

Så när ombuden lämnade Upplands Väsby och for hemåt i går kan man konstatera att av det idéprogramsförslag som startade kaoset i december behöll stämman många delar – men de sade tack, men nej tack till de mest aparta delarna.

Det var bra.

Och nödvändigt.