Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptäck varningsklockorna för utbrändhet: "Om du mår dåligt ska du få hjälp – av både chef och fackligt ombud"

Utbrändhet kan drabba vem som helst, och symptomen på att något är fel kan vara både fysiska och psykiska. Men för den som är uppmärksam på signalerna finns det chans att bromsa i tid och skapa en bättre balans i tillvaron.

– När man blir utbränd kan man gå från att ha varit en ivrig och nyfiken person som är pigg på att göra saker, till att det känns som att bestiga Mount Everest att bara plocka ur diskmaskinen. Man känner inte igen sig själv och det kan vara en stor sorg för många.

Åsa Högman, huvudskyddsombud vald av Unionens medlemmar på AstraZeneca, drivs av att hjälpa andra att må bättre på jobbet. Hon har själv egen erfarenhet av utbrändhet och vet vilka de första varningssignalerna kan vara.

– Det kan hända att man glömmer saker, börjar slarva eller gör fel som man aldrig gjort förut. Ett annat tecken är när någon som tidigare varit en väldigt social person ändrar sitt beteende och börjar dra sig undan gemenskapen på arbetsplatsen. Detta är särskilt viktigt att uppmärksamma nu när vi jobbar mycket hemifrån och kanske inte har samma koll på kollegornas välmående.

Känner du dig stressad på jobbet? Här kan du läsa mer om varningsklockor och hur du kan ta hjälp av Unionen.

För den som mår dåligt och behöver stöd för att vända sin situation rekommenderar Åsa att man först pratar med sin närmaste chef.

– Chefen är den som har arbetsmiljöansvar och kan se över vilka förändringar som behövs för att förhindra att du blir sjukskriven. Genom att ha en öppen dialog kan man till exempel försöka prioritera bland arbetsuppgifterna och fördela resurserna på ett annat sätt för att minska arbetsbördan. Det är också viktigt att ta upp frågan med ditt fackliga ombud som har en övergripande bild av avdelningen och kan reagera om saker inte fungerar.

För att få tillbaka och bibehålla balansen i livet är det värdefullt med aktiviteter som erbjuder avkoppling från arbetet.

– Man kanske kan pröva yoga eller mindfulness, börja fotografera eller sjunga i kör – eller så föredrar man att glida runt i pyjamas och ha seriemaraton en hel helg. Det viktiga är att hitta något man tycker om och som hjälper till att lätta på pressen så att huvudet får en chans att rensa sig. Alla fungerar vi olika, ibland hjälper det att bara få prata ut om hur man känner och då finns vi ombud där på arbetsplatsen som stöd. Att jag själv har upplevt samma sak gör det lättare för mig att hjälpa andra, och det är många som uppskattar att jag förstår deras situation.

Att återhämta sig efter utbrändhet får ta sin tid, konstaterar Åsa, som menar att hennes egna erfarenheter har gjort henne bättre på att lyssna på kroppens signaler.

– Målet är inte att bli precis som man var innan man gick sönder, för det bidrog ju till att man hamnade där. Man blir mer lyhörd och duktigare på att säga nej till saker, och lär sig att känna efter vad man vill här och nu istället för att bry sig så mycket om vad andra tycker. Sakta men säkert märker man att det går framåt och att man hittat tillbaka till den man är.

Är du osäker på vilket ditt ansvar som chef är när det gäller utbrändhet bland personal? Läs mer här.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Unionen Östra Sörmland och Gotland och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Unionen Östra Sörmland Gotland
ANNONS FRÅN UNIONEN ÖSTRA SÖRMLAND GOTLAND

Stor ökning av arbetsmiljöfrågor senaste året – Henrik stöttar Södertäljes chefer: “Får hantera helt nya utmaningar”

Att vara chef kan stundtals vara utmanande, och i vissa situationer kan det kännas tryggt att ha...
ANNONS FRÅN UNIONEN ÖSTRA SÖRMLAND GOTLAND

Upptäck varningsklockorna för utbrändhet: "Om du mår dåligt ska du få hjälp – av både chef och fackligt ombud"

Utbrändhet kan drabba vem som helst, och symptomen på att något är fel kan vara både fysiska och...
ANNONS FRÅN UNIONEN

Efter 3 år i Sverige - Yulia är ordförande i unionenklubben: "Som förtroendevald kan jag bidra till att göra arbetsplatsen bättre för alla"

När Yulia Danneker först gick med i facket insåg hon vilka möjligheter det faktiskt finns att som...
ANNONS FRÅN UNIONEN ÖSTRA SÖRMLAND GOTLAND

Ditt hemmaarbete kan leda till stress – experten Jens varnar och tipsar: ”Ta hjälp av köksbänk och strykbräda”

I tider när många av oss jobbar hemifrån kan det vara lätt att missa att tänka på sin...
ANNONS FRÅN UNIONEN ÖSTRA SÖRMLAND GOTLAND

I oroliga tider: Medlemskap i Unionen handlar om mer än konflikthjälp: "Har anpassat oss"

Den moderna arbetsmarknaden ställer nya krav på dagens tjänstemän, och även facket måste hålla...
Visa alla artiklar