
– När man blir utbränd kan man gå från att ha varit en ivrig och nyfiken person som är pigg på att göra saker, till att det känns som att bestiga Mount Everest att bara plocka ur diskmaskinen. Man känner inte igen sig själv och det kan vara en stor sorg för många.
Åsa Högman, huvudskyddsombud vald av Unionens medlemmar på AstraZeneca, drivs av att hjälpa andra att må bättre på jobbet. Hon har själv egen erfarenhet av utbrändhet och vet vilka de första varningssignalerna kan vara.
– Det kan hända att man glömmer saker, börjar slarva eller gör fel som man aldrig gjort förut. Ett annat tecken är när någon som tidigare varit en väldigt social person ändrar sitt beteende och börjar dra sig undan gemenskapen på arbetsplatsen. Detta är särskilt viktigt att uppmärksamma nu när vi jobbar mycket hemifrån och kanske inte har samma koll på kollegornas välmående.
För den som mår dåligt och behöver stöd för att vända sin situation rekommenderar Åsa att man först pratar med sin närmaste chef.
– Chefen är den som har arbetsmiljöansvar och kan se över vilka förändringar som behövs för att förhindra att du blir sjukskriven. Genom att ha en öppen dialog kan man till exempel försöka prioritera bland arbetsuppgifterna och fördela resurserna på ett annat sätt för att minska arbetsbördan. Det är också viktigt att ta upp frågan med ditt fackliga ombud som har en övergripande bild av avdelningen och kan reagera om saker inte fungerar.

För att få tillbaka och bibehålla balansen i livet är det värdefullt med aktiviteter som erbjuder avkoppling från arbetet.
– Man kanske kan pröva yoga eller mindfulness, börja fotografera eller sjunga i kör – eller så föredrar man att glida runt i pyjamas och ha seriemaraton en hel helg. Det viktiga är att hitta något man tycker om och som hjälper till att lätta på pressen så att huvudet får en chans att rensa sig. Alla fungerar vi olika, ibland hjälper det att bara få prata ut om hur man känner och då finns vi ombud där på arbetsplatsen som stöd. Att jag själv har upplevt samma sak gör det lättare för mig att hjälpa andra, och det är många som uppskattar att jag förstår deras situation.
Att återhämta sig efter utbrändhet får ta sin tid, konstaterar Åsa, som menar att hennes egna erfarenheter har gjort henne bättre på att lyssna på kroppens signaler.
– Målet är inte att bli precis som man var innan man gick sönder, för det bidrog ju till att man hamnade där. Man blir mer lyhörd och duktigare på att säga nej till saker, och lär sig att känna efter vad man vill här och nu istället för att bry sig så mycket om vad andra tycker. Sakta men säkert märker man att det går framåt och att man hittat tillbaka till den man är.
Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Unionen Östra Sörmland och Gotland och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.