Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskattat uteställe med stadens bästa dansgolv

Södertälje hade fram till början av 1990-talet en välbesökt folkpark som från 1927 var en kulturinstitution med sin stora friluftsscen. Där spelades teater och revyer.

Teaterpjäserna var ofta av hög kvalitet och Södertäljeborna uppskattade dem. Skådespelarna i sin tur uppskattade publiken som de ansåg kunnig.

Folkparken hade även andra aktiviteter som komplement. Där fanns skjutbana och givetvis dansbanor, en för modern dans och en för kultis. Den moderna dansen tråddes på den dansbana vi ser på bilden. Den hade ritats av arkitekten Tore Lindhberg som även var den som gjort ritningar till de andra byggnaderna i folkparken.

Dansbanan på bilden hade formen av en rotunda som var täckt. Enligt publiken som använde den fanns där stadens bästa dansgolv. Det var ekparkett som sköttes med stor omsorg av de arbetande vaktmästarna.

Vad publiken även uppskattade var den skyltlåda som satt vid ingången, till höger. Där fanns fyra alternativ så att de som tänkte dansa skulle veta vad musikerna ämnade spela. Vi minns att där fanns att välja bland foxtrot, slowfox, vals och rumba (sydamerikansk). Kanske minns vi fel och hoppas att läsarna i så fall rättar oss.

De orkestrar som spelade hade oftast kunniga musiker. Många, i Södertälje, kända orkestrar eller band spelade där under åren. Exempelvis under 1950-talet var det Bröderna Nordin med Glenn Miller- inspirerad musik som de exekverade till publikens uppskattning.