Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgjorda matcher ska vara kriminellt

En mutad mittback kan orsaka hur många straffar som helst i en riggad match. Något straff för det lär det inte bli.

Fenomenet matchfixning har vuxit sig större och större i Sverige under senare år. Och störst fokus har riktats mot den största sporten, fotbollen – även om andra idrotter också har förekommit.

Under förra säsongen stoppade Svenska Spel – och andra spelbolag – allt spel på de matcher i Superettan där Syrianska och Assyriska var inblandade. Detsamma gällde för seriekonkurrenten Athletic United.

Motivet var att spelbolagen noterat onormalt höga insatser och att oddsen varierade onormalt mycket på deras matcher.

Åtgärden var väldigt ovanlig – och i de avstängda klubbarna kände sig naturligtvis utpekade, utan att riktigt förstå varför.

Södertäljeprofilen Özcan Melkemichel, som numera tränar Atheltic United, berättade på seriens upptaktsträff hur han valde att hantera det faktum att hans klubb kopplades ihop med uppgjorda matcher: ”Vi vet ju att det förekommer, men det är viktigt att vi aktivt vågar prata om det. Och våga stå för det, att vi inte vill ha det inom vår fina sport”.

Melkemichel fortsatte med ”Det viktigaste är att man vågar anmäla dem som förstör för fotbollen”.

Det behövs fler som Özcan Melkemichel om fotbollen ska kunna råda bot på problemen. Fotbollsklubbar är generellt ytterst fåordiga i detta ämne. Kanske av rädsla för att det skulle svärta ned klubbens rykte och varumärke. Men också av rädsla – det är inte ovanligt att spelare, ledare och domare som uppvaktats av matchfixare utsätts för hot.

Superettan är ändå en serie på elitnivå. Där uppe rör sig matchfixarna mer sällan.

Nej, precis som med all annan kriminalitet är det lättare att verka där uppmärksamheten är minimal.

I dag, med många olika spelbolag som agerar globalt, är utbudet av spelobjekt näst intill obegränsat – och det även långt ned i seriesystemet. Flera av de matcher som misstänks ha varit uppgjorda spelas i division 2 och 3. Där finns inte några tv-kameror och knappt några åskådare.

Att som matchfixare ge mittbacken i ett division 3-lag ett erbjudande för att orsaka en straff eller göra ett självmål går på en spottstyver jämfört med om man ska försöka muta välbetalda spelare i den högsta serien.

Sveriges televisions Uppdrag granskning har i veckan uppmärksammat matchfixning i Sverige. Granskningen visar att det som Özcan Melkemichel ansåg vara det viktigaste, att våga anmäla dem som förstör för fotbollen, hittills varit onödigt.

Det är i princip omöjligt att bli fälld.

Trots ett 20-tal polisutredningar om matchfixning leder de i princip aldrig till åtal – så länge det inte går att föra i bevis att någon blivit hotad eller mutad. Att åtala för brottet bedrägeri bedömer åklagarna som omöjligt.

Så kan det inte vara.

I Uppdrag granskning jämförde Björn Eriksson, Riksidrottsförundets nuvarande ordförande tillika före detta rikspolischef, med hur samhället agerat mot organiserad brottslighet: ”Håller du på med riggade matcher ska straffet vara sådant att polisen får använda tvångsmedel”. Och nämner bland annat avlyssning.

Det är värt att lyssna till.