Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Upp till kamp mot fattiglöner"

– Vi vill inte ha några fattiglöner!Ministern Helene Hellmark Knutsson gick till hård attack mot förslag på lägre lägstalöner i årets första majtal i Södertälje. (UPPDATERAD 18.00)

Annons

Årets första majtåg i Södertälje lockade förhållandevis många. Vänsterns tåg som avgick först samlade uppskattningsvis ett par hundra personer och socialdemokraternas cirka 500.

Vänsterpartiet i Södertälje hade bjudit in partisekreterare Aron Etzler som huvudtalare. Han gick hårt åt rika skattesmitare.

– Den 3 april i år avslöjades ett av århundradets största nyheter: Panamapapperen. I Sverige har Nordea varit mellanhand som hjälpt superrika svenskar att smita undan skatten!

Sedan äntrade kommunalrådet Staffan Norberg (V) talarstolen och kritiserade polisens omorganisation som drabbat Tore-satsningen.

– Det som byggdes upp under Tore måste fortsätta, inte ifrågasättas och upphöra i takt med polisens centralisering. Det vore mycket dåligt för Södertälje om den grova kriminaliteten får fotfäste igen i vår stad, säger han.

Socialdemokraterna hade bjudit in ministern för forskning och högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, som huvudtalare. I talet på torget gick hon hårt åt Alliansens förslag om lägre lägstalöner.

– De säger att det är bättre att få en låg ”fattiglön” att leva på än bidrag, men problemet är ju att om folk inte kan försörja sig på sin lön så blir det mer bidrag, inte mindre.

Helene Hellmark Knutsson manade även till kamp för välfärdssystemet och den svenska modellen.

– Vi måste utveckla den svenska modellen, inte avveckla. Sjukvård och försäkringar måste finnas där så att folk vågar investera i sig själva under hela livet.

Hon lyfte även fram de tio miljarder som regeringen tillför kommunerna årligen (105 miljoner till Södertälje), något Staffan Norberg i sitt tal menade att V har drivit igenom i förhandlingar.

Hellenmark Knutsson tog också upp att Sverige är det land som tagit emot flest flyktingar per capita i EU; 163 000 under förra året.

– Vi har tagit det absolut största ansvaret, till slut fungerade inte vårt mottagande, sängplatserna tog slut, det blev en ohållbar situation. Men vi har gjort det som krävts för att få ett värdigt flyktingmottagande, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) pekade i sitt tal på ojämlikheten i utbildning och hälsa i länet. Och slog ett slag för värdigt boende och mot LOV:en.

– Vi ser att välfärdsfrågor inte kan lämnas ensamma till företag, en del frågor är inte näringslivsfrågor, det är välfärdsfrågor.

Trots hög tillväxt så ser opinionssiffrorna för S dåliga ut, något Hellmark Knutsson kommenterar efteråt:

– Vi behöver vara ännu tydligare med den politik vi för, men jag tror att vi är på rätt väg.

Även kommunens tidigare starke man, Anders Lago, som i vanlig ordning gick i tåget, kommenterade det:

– Det är ett otroligt komplicerat politiskt läge som jag tycker att Löfven gör det bästa av. Men Alliansen vill ju heller inte ta över.