Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ununger: Vi försöker bara att göra bra mat

Senaste veckorna har flera personer uppmanat till att bojkotta Saltå kvarn. Anledningen är att de ägs av Vidarstiftelsen, som anklagas för att vara vaccinmotståndare.– Det är inte sant, säger Saltå kvarns vd Johan Ununger.

Debatten om Saltå kvarn började med att Karin Pihl skrev en krönika i Expressen där hon uppmanar till att bojkotta Saltå kvarn – eftersom att köpa deras produkter är att uppmuntra till vaccinmotstånd. Vd:n Johan Ununger avfärdade artikeln som ”Järnarasism” i en text i LT, och sa att det är lätt att göra sig lustig över sådant man inte förstår med argument som bygger på fördomar.

Debatten har fortsatt, bland annat med att bloggaren ”matgeek”, som egentligen heter Johan Hedberg, har gjort en Youtube-video med samma budskap som Karin Pihls krönika. LT har dessutom fått flera mejl och kommentarer från personer som vill att Saltå kvarn svarar på sakfrågorna, om vaccinationsmotstånd och biodynamisk odling. Därför har vi nu sökt Johan Ununger ytterligare en gång.

– Folk påstår saker om oss, och så får vi försöka försvara frågor som jag inte kan något om. Jag kan inte försvara varken vaccinationsmotstånd eller biodynamisk odling för det är ingenting som Saltå kvarn jobbar med. Vi försöker bara göra bra mat. Vi jobbar sedan några år tillbaka med ekologiskt kretsloppsjordbruk, för att få ett uthålligt lantbruk i längden. Det är där vi försöker att ligga i framkant. Biodynamisk odling är inte något som vi driver framåt, säger han.

Vidarstiftelsen äger även Vidarkliniken. Det är den som Karin Pihl och Johan Hedberg menar är vaccinationsmotståndare.

– Det är tråkigt att höra det här påhoppen, och man blir lite trött varje gång. Men framförallt så är det ju inte sant. Våra ägare driver ingen kampanj mot vaccinationer. Vidarkliniken följer Läkemedelsverkets rekommendationer kring vaccinationer. Kanske är det så att färre vaccinerar sig i Järna än på andra platser, men vad gör det då? Och vad har det med Saltå kvarn att göra? säger Johan Ununger.

Däremot köper Saltå kvarn produkter från bönder som är biodynamiker, precis som många andra företag. Karin Pihl och Johan Hedberg tar båda upp de mest uppseendeväckande metoderna inom biodynamisk odling som exempel. Att fylla skallen på ett dött husdjur med barkbitar, eller en kotarm med kamomill och gräva ner i jorden. Metoderna ska användas som en naturlig variant på konstgödsel.

– Det finns sådant som är svårt för vissa att förstå inom biodynamisk odling, och de här metoderna är som sagt ingenting som vi driver. Vill man veta mer om biodynamisk odling får man kontakta biodynamiska föreningen, säger Johan Ununger.

Men de här metoderna som de pratar om används bland era bönder?

– Delar av våra 6 000 bönder är biodynamiker, och jag kan inte ens svara på hur mycket vi köper från just de bönderna. Men det gör alla företag, även Lantmännen och så vidare, säger Johan Ununger.

Även den här gången tycker Johan Ununger att det handlar om en sorts rasism mot antroposofer och mot Järna.

– Det bekymmersamma i längden är att folk gör sig till uttolkare av någon annans åsikter. I det här fallet vad som pågår i Järna och vad personer där står för. De här svepande skälen och påhoppen, som grundar sig i fördomar, hade aldrig gått att framföra om det i stället handlade om muslimer eller någon annan folkgrupp. Men när det handlar om Järna så blir det plötsligt legitimt att ge sig på folk på väldigt lösa grunder, säger Johan Ununger.