Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unionen nöjda – Metall besvikna

Scanias Håkan Thurfjell andas ut efter hårda löneförhandlingar som slutade med en löneökning på 2,6 procent för fackförbundet Unionens medlemmar.

– Skönt att det är klart och det är ett godtagbart resultat, sa Unionens ordförande på Scania, Håkan Thurfjell.

Cirka 2 000 tjänstemän på Unionen på Scania, och uppemot 5 500 i övriga Södertälje omfattas av det nya avtalet. Och även om det var en central förhandling blev den mycket lokal eftersom Scanias Håkan Thurfjell, som vice ordförande i Unionen, och hans vd Leif Östling, som är ordförande i Teknikföretagen, hade viktiga roller.

Även om inte Östling var med i förhandlingen på plats i Stockholm var han givetvis underrättad, och var med om att godkänna avtalet.

Att det blev Unionen som var först med att komma överens om ett avtal inom industrin retade IF Metall. Dess ordförande Stefan Löfven var besviken på att Unionen inte samordnade avtalsskrivandet med arbetsgivarna med övriga fack.

– Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete mellan facken inom industrin. De bryter en tradition vi haft sedan mitten av 80-talet, vi brukar vänta in varandra, kommenterade Löfven till TT.

IF Metalls klubbordförande på Scania, Johan Järvklo, ville inte kommentera bråket centralt:

– Det där får de sköta centralt. Jag hoppas bara att de hinner få klart ett avtal för oss innan den 1 april.

Då Teknikföretagen gick ut med ett nollbud menar Thunfjäll att 2,6 procents löneökning, samt en hel del andra detaljer i avtalet, gör det hela godtagbart.

– Visst är det tungt med så långa förhandlingar. Vi har hållt på med det här under fem helger nu. Men det var värre förr, säger Thurfjell. Men nu ska jag sova ut ett tag.

Och han räknar med att de nya avtalen kommer att bli vägledande under resterande avtalförhandlingar.

– Man hoppas ju det, i alla fall.