Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt med böter till tiggare

Tre personer som tiggde i Södertälje centrum greps av polis för att de brutit mot de lokala ordningsstadgarna. Det är första gången tiggeri bötfälls i Södertälje.

På tisdagen greps tre personer som satt och tiggde i centrum, för brott mot kommunens lokala ordningsstadgar.

– Där finns en paragraf om att man måste ha tillstånd för att samla in pengar. Personerna greps för att de inte har hemvist i riket, så de kunde förhöras och lagföras för att ha brutit mot den. Efter förhör beslutade åklagaren att ge dem ett bötesbelopp på 800 kronor vardera, berättar Caroline Aspegren, gruppchef på närpolisen i Södertälje.

Enligt Elisabeth Bergström, åklagare vid Södertörns tingsrätt, som utdömde böterna, är det första gången böter utdömts för tiggeri i Södertälje.

– Det är inte helt ovanligt att böter utdöms för tiggeri ute i landet, men vad jag vet har det inte hänt förut varken i Södertälje eller Södertörn. Men jag vet inte om de lokala ordningsstadgarna i Huddinge och Botkyrka är likadana som i Södertälje, så där kanske tiggeri inte är ett brott, säger Elisabeth Bergström.

Eftersom personerna saknar adress och inte kunde betala hela bötesbeloppet fick de skriva på en fullmakt till en kanslist i polishuset i Stockholm.

– De fick deponera pengar, men vi kan ju inte ta allt de har. Bötesbeloppet på 800 kronor är ett av de lägre och har använts på flera ställen i landet när det gäller tiggeri, säger Elisabeth Bergström.

Enligt Caroline Aspegren är inte gripandet en del av någon särskild insats mot tiggeriet i Södertälje.

– Vi har rapporterat dem som brutit mot ordningsstadgarna, helt enkelt. Vi får in många klagomål om tiggarna och försöker kommunicera med dem direkt på plats att det inte är tillåtet, säger Caroline Aspegren.

Personerna som bötfälldes är rumänska medborgare och genom EU-medlemskapet har de rätt att vistas i Sverige.

– Fenomenet handlar om att man samlar in pengar på ett olagligt sätt. Jag vill poängtera att det inte handlar om var tiggarna kommer ifrån. Alla som tigger bryter mot ordningsstadgarna, oavsett hemland. Vi har ett tydligt uppdrag att arbeta för ordning och säkerhet och när vi fotpatrullerar gågatan är det många som framför klagomål om att en del av tiggarna är väldigt påträngande, i vissa fall till och med aggressiva, säger Erik Åkerlund, chef för ordningspolisen i Södertälje.

Kommer det att bli vanligt att de som tigger i Södertälje bötfälls?

– Det är inte en strategi, men böter är ett sätt vi kan jobba på för att komma tillrätta med tiggeriet, precis som med andra ordningsfrågor, säger Erik Åkerlund.