Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar ska få stöd genom ny app

Josefine Wahlberg, uppvuxen i Södertälje, kallar sig själv social entreprenör. Hon arbetar ideellt tillsammans med Marie Altus för att hjälpa ungdomar som inte har någon vuxen att prata med. Nu lanserar de Jiddr – en app till smarta telefoner.

Annons

– Det var ett tufft klimat när jag växte upp och min uppväxt var väldigt rörig, berättar Josefine Wahlberg som i början av december startar en kostnadsfri prat-app för ungdomar – en samtalschat.

Idén uppstod som ett resultat av dels hennes jobb, dels hennes fritidssysselsättning.

– Jag jobbade då på ett företag där vi utvecklade tekniken och appen. Samtidigt spelade jag ett onlinespel, där jag kom i kontakt med många ungdomar, mest killar. I början pratade vi om spelet men ganska snart kom killarna in på annat – panikångest, självmordstankar och problem med tjejer, berättar Josefine Wahlberg och fortsätter:

– Till slut satt jag hela kvällarna och bara svarade på deras meddelanden. Jag frågade om de inte hade någon vuxen att prata med, exempelvis på BRIS. Men de svarade att vuxna inte hade tid och att de själva var rädda att ses som problembarn. Det var då jag fick idén till hur appen skulle kunna stödja ungdomarna. 

– Jiddr är en samtalschat som leds av en vuxenvärd, någon som ska vara en bra förebild för ungdomarna. Alla som är inloggade kan höra värden prata. När ungdomarna själva vill prata måste de begära ordet genom att trycka på en särskild symbol. Sedan delar värden ut ordet till de som vill säga något, berättar Josefine Wahlberg.

Det kommer också att gå att prata i mindre grupper.

Chatten vänder sig till ungdomar mellan 13 och 19 år och ska vara öppen vardagskvällar och då behandla olika teman, som ungdomarna själva får vara med och bestämma i förväg. Tanken är att det mest ska vara ämnen som gör att man blir glad.

Men även andra ämnen kommer att tas upp.

– Problem med studieval, tonårsgraviditeter, vart kan jag vända mig när jag mår dåligt, vad gör jag när mina föräldrar har alkoholproblem.

stort intresse. Till chatten ska också olika experter bjudas in. Intresset hos dessa har överträffat Josefine Wahlbergs alla förväntningar. Hon slutade jobba och har sedan augusti ägnat all tid åt Jiddr.

– Barnombudsmannen vill vara med, liksom polisen, Trygga barnen, mattecentrum, livscoacher, jourhavande präst. Och vi jobbar för att få med representanter från olika yrkesgrupper som ungdomarna kan få prata med. Och idrottsstjärnor. Ibland funderar jag på varför jag gör det här. Men när jag känner det engagemang som finns hos alla jag är i kontakt med – då känner jag att det är värt det.

Josefine Wahlberg

Ålder: 33 år.

Familj: Make och två barn.

Bor: Tyresö.

Gör: Social entreprenör.

Kuriosa: Luciakandidat i Södertälje 1996.