Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdom fick inte plats i familjehem – Nykvarn döms att betala 10 000 kronor

Nykvarns kommun döms att betala 10 000 kronor till staten. Orsaken är att det tog för lång tid att ordna plats i familjehem åt en ungdom.

Annons

Det är förvaltningsrätten som har dömt ut avgiften efter en ansökan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bakgrunden är att Nykvarns kommun beviljade en ungdom plats i familjehem våren 2016. Men då hade kommunen inget familjehem att erbjuda och ungdomen placerades i stället på ett HVB-hem. I början av 2017 beviljades i stället plats på ett HVB-hem och ett par månader senare återigen i familjehem. Våren 2017 kunde ungdomen till slut flytta till ett familjehem.

Enligt förvaltningsrätten är Ivo och kommunen överens om att det finns skäl att döma ut en så kallad särskild avgift för dröjsmålet. Eftersom kostnaden för HVB-hem är högre än för familjehem – och avgiftens syfte är att en kommun inte ska kunna tjäna på att låta bli att verkställa ett beslut – döms Nykvarn att betala det lägsta möjliga beloppet, 10 000 kronor.

Detta är långt ifrån första gången Nykvarns döms att betala en särskild avgift för att fattade beslut inte har verkställts inom rimlig tid.

Annons