Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga arbetslösa ska rädda äldreomsorgen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Arbetslösheten bland unga är skyhög samtidigt som äldreomsorgens behov av utbildad personal ökar. Nu vill S lösa båda problemen med en åtgärd.

Valrörelsen varvar upp och löftena om satsningar som ska förverkligas efter valet i september avlöser varandra.

I går presenterade socialdemokraterna en plan som ska motverka två stora samhällsproblem: ungdomsarbetslösheten och de kommande stora pensionsavgångarna inom omsorgen av äldre och funktionshindrade.

Under rubriken Äldreomsorgslyft med traineejobb lovar man att skapa 20 000 så kallade traineejobb inom omsorgen. De unga ska erbjudas arbeten med avtalsenlig lön som kompletteras med en undersköterskeutbildning på deltid. Som mest ska man kunna få arbeta 75 procent.

När satsningen är fullt utbyggd beräknas kostnaden bli 2,8 miljarder kronor om året.

Även privata vårdgivare ska kunna få del av statsbidraget som ska finansiera förslaget.

Frågan om hur man ska locka personal till omsorgen om den växande gruppen äldre i samhället är en av de viktigaste att börja arbeta med under den kommande mandatperioden, menar Boel Godner, S, kommunstyrelsens ordförande.

Hon kände inte till förslaget innan det presenterades vid en presskonferens i går förmiddag, men välkomnar det.

– Det är ett vettigt förslag. Det behövs fler människor som väljer att arbeta inom omsorgen och om det här kan vara ett sätt att få fler unga att välja det så vore det väldigt bra, säger hon.

– Fler ungdomar som inte får jobb behöver utbildning och vettig sysselsättning. Och det blir avtalsenlig lön, inget låtsas, fortsätter hon.

De som anställs inom ramen för den föreslagna omsorgsreformen ska kunna få jobba i ett år.

– Man behöver mer utbildning för att bli färdig, men visst kommer man en bra bit på väg under ett år, säger Boel Godner.

Hon vet inte exakt hur stora de väntande pensionsavgångarna är i Södertälje, men konstaterar att det redan nu råder brist på utbildad personal inom omsorgen.

– Behovet av utbildad personal ökar hela tiden. Det är för få som väljer att utbilda sig, så är det i alla kommuner i Sverige, säger hon.

Enligt socialdemokraternas egna beräkningar skulle satsningen ge drygt 2 400 traineeplatser i Stockholms län.

För Södertäljes del skulle det kunna handla om cirka 200 platser tror Boel Godner, men lovar att komma med mer exakta besked.

– Vi håller på och räknar på det, säger hon och berättar att man planerar en pressträff i dag, tisdag för att berätta mer om vad förslaget skulle kunna betyda för Södertälje.