Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undrens tid är inte förbi

Annons

I sommartid sker under. Den förslummade åkermarken på Lina har till viss del blivit slagen/röjd från sly och tallungskog. Detta sker efter Centerpartiets brasklapp i odlingsstrategin – det är klart vi ännu en gång har räddat åkermarken vid Lina gård.

Det tidigare säteriet, Lina gård, är en av de äldsta egendomarna i Sörmland. Gården omnämns redan 1276. Det har sedan dess, sannolikt även före nämnda år, producerats livsmedel på den goda åkermarken vid Lina under århundraden. År 1593 donerade Karl IX Lina gård till Södertälje stad mot 50 daler årligt arrende. Men redan då skötte Södertälje stad donationen dåligt, husen förföll och revs och "all åkermark lades till äng". Därefter återtogs Lina till kronan.

1965 drog orosmolnen ihop sig på nytt över Lina gård när den förvärvades av Södertälje kommun. Den goda åkermarken hotades på nytt, nu med Socialdemokraterna vid rodret i Södertälje.

Nu skulle inte "all åkermark läggas till äng", men väl skulle åkermarken i sann socialistisk anda läggas med betong och asfalt. Linastaden skulle byggas med 28 000 boende och med höghus på den goda åkermarken.

Det senaste decenniet har Lina gårds goda åkermark förslummats och varit på väg att som på 1500-talet läggas till äng.

Då satte Centerpartiet kängan i myllan och sade stopp. Under några år var åkermarken hotad, men till slut blev trycket för att bevara Lina och den goda jorden socialisterna övermäktig. Planen på Linastaden begravdes.

Men historien upprepar sig, det senaste decenniet har Lina gårds goda åkermark förslummats och varit på väg att som på 1500-talet läggas till äng. I den odlingsstrategi för Södertälje kommun som varit på remiss i nämnder och styrelser under 2018 har Centerpartiet påpekat att sly och tallungskog är meter hög och mer än det på del av gårdens åkermark.

Det står i odlingsstrategin att "all åkermark ska brukas". Den goda åkermarken som så väl behövs för livsmedelsproduktion är på väg att försvinna och förslummas.

Tage Gripenstam (C)

gruppledare

Per-Anders Fritshammar (C)

ledamot Järna kommundelsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel