Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskatta inte svenska tullens arbete

Den svenska politiska debatten har på senare tid handlat en hel del om sådant som kriminalitet och rättsväsende. De politiska partierna har ägnat sig åt ett slags auktion där de på olika sätt försökt bräcka de övriga med sina polissatsningar och krav på hårdare straff.

Både när det gäller narkotika och vapen är tullen en viktig del i samhällets försvar mot kriminalitet.

När det gäller polisen är det tydligt att den i mycket inte verkar fungerar bra just nu och det verkar som den stora omorganisering som genomförts blev en betydligt mer komplicerad affär än vad man planerat för. Med sådana akuta problem är det lätt att förstå att en annan del av samhällets skydd lätt glöms bort.

För även om vi kanske inte alltid tänker på det är också tullen en viktig del av samhällets brottsbekämpande verksamhet. Inte minst handlar det om att försvåra införseln av illegala produkter till Sverige. Både när det gäller narkotika och vapen är tullen en viktig del i samhällets försvar mot kriminalitet.

Under 2016 beslagtog den svenska tullen över 6000 vapen och andra farliga föremål. Man stoppade också stora mängder narkotika – allt från kat till kokain. Tullen kan också bidra på andra sätt för att bekämpa brottslighet, till exempel när det gäller import av kemikalier som kan användas vid terrorattentat.

En orsak till att tullen ofta glöms bort i diskussionen om brottsbekämpning är nog att den i huvudsak betraktats som en del i statens fiskala del. I regeringen sorterar tullen under finansdepartementet och i riksdagen är det skatteutskottet som har ansvaret. Ett resultat av att tullens uppgift främst ses som att säkerställa att export och import hanteras på ett riktigt sätt och att rätt skatter, tullar och avgifter betalas.

Det som är oroande är att tullen i dag verkar vara underfinansierad. Enligt Tullverkets egna beräkningar behöver man minska personalen med 135 årsarbetare fram till 2020 om man inte får en rejäl utökning av anslaget. Redan med dagens situation och bemanning är det inte möjligt för tullen att vara på alla platser där de önskar för att upprätthålla en bra kontroll. Redan idag är tullens kontrollverksamhet är starkt begränsad nattetid.

Fördelen med tullens arbete är ju att de, precis som Skatteverket, bidrar till att säkra statens intäkter. En ytterligare nedrustning av tullens varsamhet skulle därför kunna leda till en sämre ekonomi för staten.

Tullverkets bedömning är att man behöver drygt en halv miljard i ökade anslag fram till 2020, varav drygt 100 miljoner behövs redan 2018. Det kan självklart inte rakt av tas som rätt nivå, men det behövs en satsning också på tullen.

För även om tullen kanske inte är lika häftig som polisen eller militären – hur många Hollywoodfilmer finns det med en tullare i huvudrollen – är det enda en nödvändig del av samhällets skydd. När riksdag och regering nu funderar hur det ska fördela budgetutrymmet för de kommande åren är det viktigt att det inte glömmer tullen.