Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskatta inte ordammunitionen

Planerar ändå inte aggressiva Nato att attackera Ryssland snart? I den stilen kan det låta när mer eller mindre Kremlanknutna internetanvändare tangentsmattrar ut budskap i sociala medier.

För Ryssland har ambitionen att i västvärlden effektivt skapa förvirring kring sanningen och så frön av tvivel på sistone alltmer intensifierats.

Desinformationen är nu så pass omfattande att Ebba Busch Thor (KD) har en poäng i att ett sätt att bemöta den är nödvändigt.

Syftet med det hårt drivna informationskriget verkar vara att genom en väl tilltagen ström budskap skapa osäkerhet hos såväl medborgare som medier.

Absurda formuleringar som den inledande kan förefalla harmlösa och svåra att ta på allvar. För mindre insatta kan däremot en effektiv salva propagandakommentarer under artiklar på Facebook säkert sätta i gång osäkerhetstankar, på precis det sätt som avsetts.

Personer behöver just inte på kort sikt ändra uppfattning, sätts bara tankeprocesser i gång där vi ifrågasätter dessa har mycket vunnits.

Inte heller Sveriges medier undgår risken att drabbas av desinformationskampanjandet. En stor mängd suspekta rysk-anknutna medieverktyg, som på ytan kan se ut som vanlig press, används för att etablera sanningar om allt från Krim till Natoavtal. Fenomenet visar tydligt hur fysisk krigföring inte behöver vara det mest dominerande hotet på kort sikt.

2008 lades statliga Styrelsen för psykologiskt försvar ned. I dess ställe inrättades Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och som namnet antyder är ansvaret för den nuvarande myndigheten något bredare.

Frågan ser nu ut att åter-igen bubbla upp. Under den årliga rikskonferensen med Folk och försvar i Sälen förra veckan lyfte Ebba Busch Thor frågan om ett återupprättande. Hon har en poäng. Tanken på ett psykologiskt försvar kan låta långsökt och dess innebörd oklar. I dagens situation kan vi dock inte blunda för hur lätt det faktiskt har blivit att desillusionerna.

Om utvecklingen fortsätter är risken att Sverige blir sårbart på riktigt. När bilden av vad som egentligen stämmer relativiseras blir tilliten till såväl viktiga institutioner som den gentemot varandra skör. Det vore skadligt för Sverige, såväl för vår säkerhet som för vår tillvaro i allmänhet.

Låt därför Styrelsen för psykologiskt återuppstå, låt experter få jobba med att ta fram bästa motdragen mot dagens dimridåer från öst. Området är långtifrån lätt och har således inte enkla svar med några självklara lösningar. Till exempel kan propaganda vara svår att besegra, då det ofta rör sig om hur enskilda människor uppfattar information.

Att inte ens försöka vore dock att ge upp.