Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ugandaduon hoppas på spel

Den ene kom till Sverige genom fotbollen. Den andre behövde hamna i Norrbotten för återfinna den.Nu hoppas Syrianska förädla den unga duon från Uganda.

Kanske är det två oslipade diamanter Syrianska har i Kamaliza Mahad Ndhodhi, 18, och Tif Kiddu, 20.

I sådana fall gick Assyriska miste om två fynd.

För det var i AFF som duon visade upp sig först, i en U21-match mot Syrianska.

– Men de gav ett väldigt lågt bud. Då ville vi hellre stanna i Växjö, där vi hade ett socialt liv. Vi kunde inte lämna livet vi hade börjat för det, säger Mahad Ndhodhi.

Men Syrianska ringde en vecka senare – och efter ett provspel var det där duon hamnade.

– När jag kom till Sverige ville jag drömma igen. Och jag har en vän från Uganda,

Lumala Abdu (i Mjällby 2015, nu i Kalmar FF). Han inspirerade oss. Nu är min dröm nästan verklighet. Jag brukade säga att någon dag kanske jag kan spela professionellt. Och nu är det det jag gör, säger Tif Kiddu.

Han flyttade till Sverige tack vare Gothia Cup. 2013 vann Kampala Junior Team turneringen och Kiddu var yttern som stack ut. Därefter övertalades han att stanna

– för att spela i SUFstar.

Fotbollen tog Tif Kiddu till Sverige. Den två år yngre Kamaliza Mahad Ndhodhi behövde ta sig till Sverige för att återupptäcka fotbollen.

I Uganda spelade han för en prominent fotbollsskola, men 15 år gammal gjorde han

ensam resan till Sverige.

Väl i Haparanda återupptog han sin ”hobby”, fotbollsspelandet. Han flyttade till division ett-laget Luleå FF, men fick mest spela med juniorerna och trivdes inte.

– I livet var det ganska lätt att interagera, men fotbollen var svår, säger 18-åringen om

den första tiden i Sverige.

En somalisk vän tipsade om Växjö. Där vände det. Och där träffade han en bekant: Tif Kiddu.

– Att träffa någon som man känner, då känner man sig hemma, berättar Kamaliza Mahad Ndhodhi.

De två tonårskillarna växte upp i Ugandas huvudstad Kampala – och spelade ungdomsfotboll mot varandra. När de möttes igen klickade det. SUFstar steg genom de lägre divisionerna och duon utvecklade ett fruktat samarbete. Kiddus fart gifte sig väl med Mahad Ndhodhis passningsinne.

Det kulminerade i cupen i fjol. Kiddu satte avgörande 3–2 mot Öster – och sedan hamnade laget på fotbolls-Sveriges radar i och med cupmötet med Elfsborg.

– Det var en av matcherna som tog oss hit. Alla var förvånade över att ett litet lag kunde utmana ett så stort lag, säger Mahad Ndhodhi.

Syrianskadebuten klarade de av med korta inhopp mot Dalkurd. Nu blickar de fram emot ett nytt försök i cupen i helgen – och seriespel fyra divisioner högre än i fjol.

– Vi kommer inte kunna gå rakt in i laget. Det är inte så lätt. Men om vi tar våra chanser och bevisar att vi kan spela bra, då kan vi få chansen i startelvan, säger Kamaliza Mahad Ndodhi.