Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD avråder – men Kings reser ändå

Europaäventyret fortsätter för Södertälje Kings. Nästan anhalt är turkiska Gaziantep. En stad som UD avråder människor från att åka till.

Seger senast i Europe cup mot Rosa Radom. Nu fortsätter Europaspelet i Gaziantep i Turkiet. Men mycket av arbetet inför resan har handlat om att ta reda på om Kings ens bör åka dit.

Gaziantep ligger i sydöstra Tukiet, drygt fyra mil från gränsen till Syrien. Och med tanke på oroligheterna i framför allt Syrien har det svenska utrikesdepartementet (UD) sedan i oktober gått ut med en avrådan från att resa till området med omnejd. Men trots det kommer Kings att resa i alla fall.

– Resonemanget har gått lite fram och tillbaka. Men vi har samlat all möjligt information vi kan. Dels från Fiba (internationella basketbollförbundet), från Frankfurt som var där och spelade förra veckan, jag har pratat med turkiska basketbollförbundet, UD, RF och så klart vår egen styrelse. Och det landar i att vi åker, säger Robert Andersson, klubbdirektör i SBBK.

– Men alla vi som åker är med på det, det har inte varit några invändningar.

Avrådan handlar om regionen och det finns inga ytterligare höjda säkerhetsrisker. Men Kings kommer att få poliseskort vid ankomst. Något som klubben Gaziantep alltid erbjuder.

Hade Kings valt att inte åka hade det blivit en dyr affär för klubben.

– Det hade kunnat hota hela klubbens existens då beloppet ligger på mellan 50 000–60 000 euro. Eller vi hade kanske kunnat klara av det, men det hade fått enorma konsekvenser, säger Robert Andersson.