Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tydligare krav på Oktoberteatern efter utredning

2014 kom utredningen ”Vår redan i oktober” där delar av Oktoberteaterns utveckling och framtid stakas ut.

Alla partier utom SD ställde sig bakom rapporten. Tanken var att Oktoberteatern skulle bli en regionteater och förhoppningen var att teaterns tre finansiärer landstinget, Kulturrådet och kommunen skulle skjuta till mer pengar.

Men redan förra året stod det klart att Oktoberteatern inte blir en regionteater och intentionen att teatern, som drivs som en förening, skulle bli ett aktiebolag har skrotats.

– Oktoberteatern kunde inte få fram resurser från Kulturrådet för tydligare institutionalisering, Men förutsättningarna är inte helt döda. Antingen går teatern en ny väg eller så är verksamheten underfinansierad och det kommer inte gå på lång sikt, säger utredaren Per Lysander, som bland annat tidigare har varit rektor för Dramatiska institutet och filmkonsult.

– Oktoberteatern har skaffat sig en unik erfarenhet av hur man använder sig av en så laddad miljö som Södertälje har. Det är viktigt då de började jobba med integration långt innan det var en så kontroversiell fråga som i dag, säger Per Lysander.

I utredningen lyfts frågan om generationsväxling på teatern eftersom Ninne Olsson har lett teatern sedan 1970-talet.

– Kunskapen som finns på Oktoberteatern ska föras vidare. Man ska inte behöva börja om från början, säger Per Lysander.

Genom att tillsätta en mer extern styrelse lyfts frågan från de som leder teatern.

– Skillnaden blir att ansvaret för hur generationsväxlingen går till är nu styrelsens, säger Per Lysander.