Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tycks förlora kampen mot höjd p-avgift

Tio dagar. Så lång blev återremitteringstiden för frågan om p-taxorna i centrum.– Ibland går det fort, kommenterar Metin Hawsho (L), besviket.

Vid senaste fullmäktige, den 30 november, var det stor debatt kring kommunens föreslagna p-taxeändringar i centrum. Parkeringsupprorets talesmän, Metin Hawsho, (L), Sandro Banovac, (L), och Ackad Barsom, (M), fick med sig allianspartierna i en minoritetsåterremiss. En åtgärd oppositionen kan använda för att en fråga ska beredas av kontoret igen, majoriteten ser det oftast som en förhalning.

Fullmäktige skickade tillbaka p-taxefrågan till samhällsbyggnadskontoret och tekniska nämnden med frågan om inte kommunens parkeringsstrategi borde vara klar innan man tog beslut om nya avgifter och tider i centrum. Men redan på nästa veckas fullmäktige finns frågan med igen. Och på tekniska nämnden blir det ett extraärende i morgon.

– När de vill, då går det fort. Jag har aldrig varit med om ett så snabbt agerande, jag trodde inte att de skulle hinna med detta på tio dagar, säger Metin Hawsho (L).

Majoriteten vill höja avgifterna på kommunens parkeringar samt förlänga p-tiden från 9–17 till 8–20 på vardagar. I centrum kommer det bli fem kronor dyrare i timmen, från 15 till 20 kronor. Anledningen ska vara att man vill öka tillgängligheten till restauranger, affärer och andra aktiviteter genom att öka omsättningen på p-platser och uppmuntra till parkering i p-husen.

Men även om parkeringsupproret – med sina 9 000 namnunderskrifter – ser ut att förlora kampen tycker Metin Hawsho att det var värt att ta striden:

– Vi har visat vad folk tycker, och till skillnad mot de andra har vi fört en dialog med dem som berörs. Dessutom har alla allianspartier lagt fram en hel del bra förslag om nya p-platser. Nej, det känns verkligen inte som om majoriteten lyssnar.

Ewa Lofvar Konradsson:

– Det har gått fort, men kontoret har svarat på frågorna ytterligare en gång. Och gjort det extra tydligt, säger tekniska nämndens ordförande (MP).

– Vi har svarat på detta tidigare, och vi behöver göra den här åtgärden i centrum innan parkeringsstrategin är klar. Det är en nödvändig åtgärd, och taxor och avgifter är beslut som borde gå i samma veva som man tar hela kommunens budget (som man alltså gjorde vid senaste KF), säger Lofvar Konradsson.

Annika Linde, chef på upplåtelser och tillstånd, som fått uppdraget att göra ett nytt remissvar:

– Jag har skickat ut det nu till ledamöterna i tekniska nämnden, eftersom det är ett extraärende hann vi inte få med handlingarna i det ordinarie utskicket. Och, nej, jag har inte ändrat något direkt i svaret från tidigare. Jag fick heller inte några sådana direktiv.