Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivelaktig utmärkelse är inget att skryta med

Annons

Två gånger har Södertälje kommun utsetts till en av de mest spännande arbetsgivarna i offentlig sektor. Värdet av utmärkelsen måste ifrågasättas.

Tänk dig att du hamnar på en lista över landets allra bästa – och att du dessutom gör det två år i rad. Waow, liksom. Sannerligen inte illa.

Då finns anledning att känna stolthet, kanske kan du till och med kosta på dig att skryta lite, så där lagom uppblåst, över denna framgång.

Södertälje kommun har just gjort detta. Såväl 2015 som 2016 återfanns Södertälje på bästa-listan över arbetsgivare i offentlig sektor. Utmärkelsen delas ut av företaget Jobtip/Karriärföretagen, som beskriver priset som "en svensk kvalitetsstämpel för de arbetsgivare som har högst kvalitet i sitt employer branding-arbete och som kan erbjuda unika karriär- och utvecklingsmöjligheter till sina medarbetare". På ren svenska betyder employer branding varumärkesbyggande för arbetsgivare och är bland det hetaste heta på landets personalavdelningar.

Att Södertälje fått denna utmärkelse har inte gått obemärkt förbi. LT har uppmärksammat denna – och kommunens kommunikationsavdelning har pumpat ut budskapet på sociala medier och i jobbannonser.

På exempelvis kommunens facebooksida Jobba i Södertälje kommun finns följande budskap under rubriken Priser/utmärkelser: "Södertälje kommun är en av Sveriges 20 mest intressanta offentliga arbetsplatser 2015. Det har karriärföretaget Jobtip slagit fast i sin årliga rankning – Karriärföretagen. Karriärföretagen utser årligen 100 företag som de mest spännande arbetsgivarna, och 2015 utses även 20 kommuner. Södertälje kommun har under senhösten 2014 konkurrerat med totalt 1 200 arbetsgivare".

Och varje enskilt pressmeddelande från kommunen har avslutningsraderna "År 2016 utsåg KIOS-karriärföretagen Södertälje kommun till en av Sveriges mest intressanta offentliga arbetsplatser" (där KIOS står för karriär i offentlig sektor).

Kommunen har alltså verkligen slagit på trumman för detta. Och det är klart, i den tuffa konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är det knappast en nackdel att bli betraktad som en attraktiv arbetsgivare. Dessutom tillkommer ett diplom där det uttryckligen står att du är certifierad.

Men känslan av stolthet förutsätter att det är seriöst, vill säga.

För vad händer om du, i ditt lagom uppblåsta tillstånd, får veta att denna listning är en ren bluff? Jo, luften går ur dig – punktering med ett pang.

Det är klart, i den tuffa konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är det knappast en nackdel att bli betraktad som en attraktiv arbetsgivare.

Dagens Nyheter har granskat utmärkelsen Årets karriärföretag – och företaget bakom, Jobtip/Karriärföretagen. Det är en svidande vidräkning för alla som trott att denna utmärkelse har substans.

Här hittar du Dagens Nyheters granskning av Jobtip/Karrärföretagen.

Bland annat visar granskningen att långt ifrån alla vinnare över huvud taget har blivit kontrollerade utifrån de kriterier som anges. Och flera offentliga aktörer beskriver verksamheten som oseriös. Däribland 2017 års vinnare Stockholm stad, där Anita Lidberg är personaldirektör: "Vi fick veta att vi fått utmärkelsen men det är ingen i min organisation som lämnat något underlag. Så vi förstod inte riktigt på vilka grunder vi blivit utsedda och varför".

Efter att Dagens Nyheter börjat ställa frågor rensades fler påstått certifierade arbetsgivare bort från Karriärföretagens hemsida – däribland just Stockholm stad.

Och som alltid – den positiva uppmärksamheten har sitt pris. De arbetsgivare som lyfts upp till skyarna får sedan erbjudanden att köpa marknadsföringstjänster från Jobtip/Karriärföretagen.

När det gäller de offentliga arbetsgivarna är det skattebetalarnas pengar det handlar om. Enligt kommunens personaldirektör Johan Lefverström, som uttalar sig i Dagens Nyheter, har Södertälje fakturerats 52 000 kronor. Men i själva verket är summorna mycket högre än så.

Södertälje kommun har betalat ett tiotal fakturor till Jobtip/Karriärföretagen på totalt närmare en halv miljon kronor mellan 2012 och 2016.

Annons