Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksamt med Scaniarinken som OS-arena

Boel Godner (S) påstår att det utan tvekan skulle spilla över på Södertälje på ett positivt sätt med vinter-OS 2026 i Scaniarinken.

Anmäl text- och faktafel

Nja, säger jag.

En fråga som bör ställas är: Vilken miljöpåverkan/-avtryck ett dylikt evenemang får lokalt och regionalt? Dessutom ”tricket” att peka på tidigare evenemang med korruption och skrytbyggen för att själv framstå i positiv dager – det känns lite som hämtat från DDR.

Miljöfrågan är således alltså det primära i sammanhanget, och i diskussionen om ett vinter-OS är positivt för Södertälje och regionen.

Den bistra sanningen är att det inte är positivt ur någon aspekt, med tanke på transporter/logistik med avgaser och den extra energiåtgång som det innebär. Som anhängare av Miljöpartiet så är jag helt emot att Södertälje involverar sig ett dylikt engagemang.

Det som efterfrågas och saknas i den gällande gröna skatteväxlingen är att, dels att skapa ett indexregister över landets evenemangs- och idrottsarenor – allt från giganter som Globen, till små idrottsplatser som Södertälje IP – som ska vara vägledande för hur stor miljöskatt man ska lägga på evenemang och entréavgifter.

Ett utmärkt exempel för den typen av ”miljöskatt” är Melodifestivalen som just nu drar land och rike runt och bidrar till växthusgaserna och det alltmer överhängande klimathotet.

Det finns helt enkelt inga positiva och hållbara argument för den här typen av miljöförstöring. Uppmanar till miljöeftertanke och om att våra gemensamma pengar används till att bidra till en mer hållbar värld.

Miljöpartisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare