Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsförsvenskning handlar om rasism, Björn Söder

Jag är inte förvånad över svaret (LT, 29 juni) från Björn Söder (SD) på min artikel, att det får vara nog med rasism och främlingshat. I stället för att ta fighten mot de krafter med bruna rötter som nu skjuter skott och sticker upp både här och där i vårt Sverige ägnas inlägget till att beskriva hur Sverige ska tvångsförsvenskas. Det är ju just den politiken som framförs av SD som gödslar de brunsvarta krafter som fått växtkraft och förökar sig.

Söder ägnar sitt inlägg åt att tydliggöra hur han vill se tvångsförsvenskning av alla utom samer, tornedalingar, sverigefinnar, judar och romer. I stället för att lära av historien så vill han och SD återupprepa den. Det råder inte något tvivel om detta. Det handlar om rasism. Nästa steg är att de som inte accepterar detta ska kastas ut ur landet. Den slutsatsen drar en del av SD:s följe öppet redan i dag.

Sverigedemokraterna delar upp oss svenskar utifrån etnicitet, kultur, religion. Det är den nationalistiska mylla som gav nationalsocialismen växtkraft på 1930-talet. Det är den nationalistiska mylla ur vilken SD växt och som även göder extrema nationalister som Nordiska motståndsrörelsen. Ingen av dessa står för en ”svenskhet” jag känner någon som helst samhörighet med. Tvärtom. Förstår att jag också står på er lista över vilka som ska tvångsförsvenskas.

Läs Tomas Karlsson: Ingen behöver längre tvivla kring Björn Söder

Det är också tydligt att Björn Söder exkluderar Sveriges erkända minoriteter. För mig är alla medborgare svenskar – inkluderande svenskhet. Sverige är för mig mångfald, öppenhet, respekt och tolerans. Björn Söder pekar ut dem som undantaget från regeln att försvenskas. Vad det nu innebär är inte glasklart men det ska uppenbart ske med tvång. Detta handlar om rasism.

Europarådets grund var ju precis tvärtom, att inkludera och säkra att vi som svenskar kan vara olika men ändå lika svenska. Att se olikheter som berikande. Skydda från förtryck. Något att lära av när vi talar integration. För mig och övriga som inte har nationalismen som ideologi är nationer liktydigt med länder/stater.

Stater har förtryckt och därmed nästan raderat ut mångfalden, som i Sverige, genom just tvångsförsvenskning. Tvingade oliktänkande att fly Sverige för 100 år sedan. Filmen Sameblod ger en stark bild av en del av Sveriges mörka historia. Det ska inte hända igen och det skydd som konventionen ger är också en signal till staterna att skydda mångfalden. Att inte göra om misstagen som ledde oss in i Europas mörkaste rum – koncentrationslägren, förintelselägren.

Under min tid i riksdagen har alla debatter med Sverigedemokraterna på något sätt landat i att allt är invandrarnas fel. Det har varit en tydlig strategi för att bygga bilden av vi och dom.

I morgon kan historien upprepa sig. Får till exempel assyrier/syrianer som flytt denna typ av förtryck, finnas i Sverigedemokraternas Sverige eller ska de tvångsförsvenskas?

I den debatt som förs i Sverige idag håller det nästan på att bli en ny norm. Förskräckligt. Det leder till fel lösningar på våra problem. Det leder vare sig till bättre vård, äldreomsorg, skolor eller till fler poliser, jobb och företag. Det leder i nästa skede till den uppdelning utifrån ursprung, kultur och religion som Björn Söder talar om. Nu också om tvångsförsvenskning.

I morgon kan historien upprepa sig. Får till exempel assyrier/syrianer som flytt denna typ av förtryck, finnas i Sverigedemokraternas Sverige eller ska de tvångsförsvenskas?

Inte i mitt Sverige, aldrig. Mitt Sverige utvecklas av människor med olika bakgrunder som tänker olika, är olika men berikar varandra och vårt gemensamma land. Det får vara nog nu, med främlingshat och rasism.

Vi är många, vi är olika men vi är som medborgare i landet Sverige alla svenskar. Lika inför lagen. Södertäljebor, verkliga Sverigevänner låt oss inte gå bakåt, låt oss tillsammans gå Framåt!

Kerstin Lundgren (C)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel