Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvång att ta emot flyktingar välkomnas

Socialdemokraterna vill ändra lagen så att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar.
– En seger för Södertälje, säger kommunalrådet Anders Lago (S).

Socialdemokraterna vill genom en ändrad socialtjänstlag, Lex Vellinge, tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar och asylsökande.

– Det ska inte längre vara möjligt för en kommun att säga nej till flyktingar med hänvisning till att det saknas bostäder, säger Anders Lago.

S vill också genom ett nytt utjämningssystem både stimulera kommuner med få flyktingar att ta emot fler och ge ökad kompensation till sådana som tar emot många.

– I dag får vi inte alls full kompensation för de kostnader vi har för flyktingar. Men det viktigaste i förslaget är att Ebo-systemet försvinner, att det klargörs att staten har ett ansvar för att ordna boende, säger Anders Lago.

De asylsökande ska erbjudas ett ankomstboende under de fyra första veckorna och efter detta ett ordnat boende i Migrationsverkets regi med målsättningen att detta boende ska vara jämnt spritt över hela landet.

– Jag möter varje dag många irakier som gärna skulle bo på andra platser i landet. Men de har inte fått några såna erbjudanden. Det skulle de få med ett sånt här system. Och det här förslaget kommer att bli verklighet om vi vinner valet i höst, säger Anders Lago.