Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två sporter i en – då hittade Viktor rätt

Viktor Löfgren tävlade i både cykel och orientering. Därför föll han direkt för den nya sporten mountainbike-orientering.

Cykelsporten växer ständigt med nya varianter. Den senaste är mountainbike-orientering. SNO:s Viktor Löfgren, 13, vann SM i sin åldersklass förra säsongen. I helgen tävlar han på hemmaplan.

Cykeln ser ut som en vanlig mountainbike, förutom ett kartställ på styret.

– Jag tycker både orientering och cykling är roligt, nu får jag hålla på med bägge samtidigt, berättar Viktor Löfgren när han visar upp sin cykeln vid en skogsstig

i Pershagen.

Han är klädd i Södertälje Nykvarn orienterings klubbdräkt. Det är för SNO han tävlar i MTB-orientering. Viktor började med orientering i SNO, och började sedan cykla i Södertälje Cykelklubb. Där är det både mountainbike och landsvägscykel som gäller.

– Men det är MTB-orienteringen som är roligast, säger Viktor Löfgren som lyckats bäst där.

Förra sommaren vann han ungdoms-SM i pojkar 12 i Söderhamn. Nu har han fyllt 13 år och tävlar i pojkar 14 så konkurrensen är lite tuffare.

I MTB-orientering får deltagarna en karta med kontrollerna plus ett antal stigar utritade. Det är inte tillåtet att gena genom skogen.

– Man får titta på kartan när man cyklar de lättare partierna, förklarar Viktor som hittills inte kraschat in i något för att han tittat på kartan.

Det gäller även att se upp för andra cyklister som kan dyka upp. På torsdag och på lördag arrangerar SNO tävlingar.

På torsdagen är det tävling vid Tveta och på lördag i Enhörna.

– Det kommer fler till tävlingen på lördag som har högre status eftersom den ingår i Sverigecupen, berättar Viktors pappa Henrik som är tävlingsledare i helgen.

I morgon är 85 anmälda, till lördag är det 120 som kommer till start.

– Det har blivit en snabbt växande sport. Många mountainbikeåkare testar det här och många fastnar, säger Henrik Löfgren.

Normalt är det individuella starter. Men i morgon körs det en tävling med masstarter i varje klass. Då är sträckorna gafflade för att cyklisterna inte ska kunna följa efter varandra.

– Det finns en öppen motionsklass där man får anmäla sig på plats. Det går att hyra ett kartställ för dem som vill testa det här, berättar Henrik.

Än så länge är det flest deltagare i motionsklasserna, och de äldre klasserna.

– Det är väl tyvärr lite av en gubbsport. Det brukar vara flest deltagare i H50, säger Henrik Löfgren som själv tävlar i H40.

För Viktor är sommarens stora mål SM-tävlingarna som i år avgörs i Dalarna under två olika helger. En i Leksand och en i Säter.