Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nya fall av mässling i Järna

Två nya fall av sjukdomen mässlingen har rapporterats till Smittskyddsinspektionen.
– Det känns som läget är stabilt och under kontroll, säger smittskyddsläkaren Ingela Berggren, om sjukdomsutbrottet i Järna.

Boende i Järna uppmanades att vaccinera sig mot mässlingen sedan fyra fall av sjukdomen konstaterades för ett par veckor sedan. I Järna bor en större andel än riksgenomsnittet som inte är vaccinerade mot sjukdomen. Vaccineringen är något man gjort i Sverige sedan 1970-talet.

Mässling kan vara dödlig och är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Det kan räcka med att vistas i samma rum som en smittad för själv bli sjuk.

År 2010 upptäcktes sex fall av mässlingen i Sverige, i fjol 26 fall.

I förra veckan hade sju fall av mässling rapporterats i Järna och nu efter helgen är siffran uppe i nio.

– Alla vårdas hemma, men om det blir allvarligt måste de vårdas på sjukhus, så klart. Vi har väldigt bra samarbete med Vidarklinikens vårdcentral i Järna. Läkaren Kristian Holmberg och de andra där sköter sig med den äran, berömmer smittskyddsläkaren Ingela Berggren.

Smittskyddsinstitutet har lagt upp en speciell information på sin hemsida, där man också uppmanat dem som inte är vaccinerade mot mässling att vaccinera sig.

På Järna vårdcentral har man dock inte vaccinerat några stora mängder, utan bara ett fåtal ovaccinerade den senaste tiden.