Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två decennier med Ung salong i Saltskog

För 20:e året anordnas Ung salong på Saltskog gård. För Julia Lorenzen är det första gången hon är med.

Utanför fönsterna sänker sig höstmörkret men inne i Saltskog gård lyses lokalen upp av färgstarka konstverk som ligger nedanför väggarna och väntar på att sättas upp inför vernissagen i dag. Julia Lorenzens akvareller har redan hittat sin plats på väggen invid en gammal kakelugn.

Julia Lorenzen har bland annat testat att måla djur utan linjer, och låtit deras mönstrade päls bilda deras kroppar. Efter gymnasiestudierna på Wendela Hebbes bild och form hade hon ingen inspiration, men nu har måleriet kommit tillbaka till henne.

– Jag har funnit mig själv genom målandet, förklarar Julia Lorenzen.

I år ställer även en grupp från Kulturskolan ut sitt måleri på Ung salong. Eleverna är i högstadieåldern och några av dem har gått flera år på Kulturskolans konstkurser.

– Uppgiften har varit att hitta ett stämningsläge i färg, berättar läraren Annika Olsson Pérez.

Det är surrealistiska målningar som vuxit fram under hösten.

– Varje elev har sin bildvärld, berättar Annika Olsson Pérez.

Ett 20-tal målningar från gruppen är redan klara men kanske hinner ytterligare någon elev få färdigt sin bild till vernissagen.