Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två barn men inte dubbla föräldradagar

Dubbel föräldraförsäkring borde vara en självklarhet när man får tvillingar. Det tycker Patrik Holmqvist som har skickat ett mejl till regeringen för att lyfta fram frågan.

Annons

– Det känns som om det här bara är ett sätt att tjäna pengar på, säger Patrik Holmqvist.

Han ska bli pappa, för andra gången, i början av nästa år. Hans 4-åriga dotter ska bli storasyster till tvillingar.

När Patrik och hans sambo fick reda på att de väntade tvillingar kollade de upp Försäkringskassans regler för föräldrapenning.

– Man antar ju att man får dubbelt om man får tvillingar, men så är det inte.

Får föräldrarna två barn samtidigt är det inte så enkelt att föräldrarna får dubbel föräldraförsäkring. Föräldrar som vill vara hemma med sina nyfödda tvillingar får 180 dagar extra utöver de 390 som man får för ett barn.

– Det blir någon slags särbehandling. Varje barn ska behandlas som en egen individ, säger Patrik Holmqvist.

I början av augusti skickade han ett mejl till ledarna för de största partierna. I mejlet skrev han bland annat: ”Föräldrapenning i 390 dagar per barn oavsett om de föds samtidigt.” Men Patrik Holmqvist har inte fått något svar från regeringen.

– Det är lite trist att jag inte har fått någon respons, säger han.

Siv Tillander, tjänsteman på Socialdepartementet, kan berätta varför lagstiftningen ser ut som den gör.

– Tanken bakom det hela är att föräldrarna ska kunna vara hemma samtidigt. Det är därför man får de här extradagarna. Den möjligheten finns inte om föräldrarna får ett barn, säger hon.

Enligt lagstiftningen ska de 180 extradagarna vara tillräckliga.

– När den här lagstiftningen kom till var tanken att man inte ska behöva vara hemma en längre tid, utan det viktiga är att man ska kunna vara hemma tillsammans i början när man har fått tvillingar, säger Siv Tillander.

Läs mer i torsdagens pappers-LT.