Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre i gangstermålet har släppts fria

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Två av tre åtalade i gangstermålet har släppts på fri fot. Rättegången har tagit så lång tid att vissa suttit häktade i 2,5 år.

Av totalt 18 åtalade i det stora gangstermålet har tolv släppts på fri fot.

Endast sex av de misstänkta hålls kvar i häkte – eller var tredje åtalad.

Det är egentligen inte särskilt märkligt, anser Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet:

– Man får inte hålla folk i häkte hur länge som helst, i synnerhet inte om domarna inte blir särskilt höga, och så blir det ju för småfiskarna som släpps. Personer som suttit häktade nästan hela påföljdstiden flyr ju heller inte om de släpps, säger han.

Det som avgör om en person ska sitta häktad är främst tre faktorer: Flyktfaran, risken att påverka utredningen och risken att fortsätta sin brottsliga verksamhet. Men även faktorer som ålder och brottets art, spelar in.

Att sitta häktad är betydligt hårdare än att sitta på en vanlig fängelseanstalt, menar advokat Nils Uggla, som försvarar en av de åtalade för medhjälp till dubbelmordet.

– Min klient har tillbringat tre jular och tre födelsedagar i häkte och är 23 år nu. Han har elak tandvärk sen i går men har inte fått hjälp. Under ett års tid har jag tjatat om att han ska få glasögon för att slippa ständig huvudvärk, men inget har hänt. Dessutom har han råkat ut för vissa rötägg bland vårdarna, säger Nils Uggla till LT.

Ännu hårdare är det för den som sitter med restriktioner. Ringa är förbjudet och besök tillåts ytterst sällan. Av de nu sex häktade har åklagarna hävt restriktionerna för fyra av dem.

– Vi har släppt på restriktionerna för alla utom Bernard Khouri och NN (den så kallade Torpeden). Vi anser att de kan påverka utredningen bara genom ett telefonsamtal, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Åklagarna hänvisar även till att Khouri våren 2011 gav order med skrivna lappar och tecken från Kronobergshäktets fönster till personer nere på gatan utrustade med kikare.

Även om Frithiof motsatt sig de flesta frigivningarna, så har han ändå en viss förståelse för några av dem.

– Man skulle kunna utgå från den i och för sig undanröjda domen, där man ser att ett antal redan avtjänat sitt straff i häkte, säger han.

Men att sitta häktad så länge med restriktioner är något som Sverige kritiserats för av människorättsorganisationer, säger Elsa Svalsten, försvarare åt Torpeden, som suttit häktad i snart 2,5 år.

– Det är väldigt påfrestande för unga människor att sitta häktade under lång tid, säger hon.

Åklagarna har nu skrivit till tingsrätten att rätten ska begära ett yttrande från kriminalvården om hur de häktade egentligen mår.

Domarna

12 släppta och två friade och deras domar i den första ogiltigförklarade rättegången:

29-åring: Dömdes till fyra års fängelse för människorov.

20-åring: Dömdes till sex års fängelse för medhjälp till dubbelmordet och skyddande av brottsling. Släpptes på fri fot i torsdags efter 29 månader i häkte.

19 åring: Dömdes till sluten ungdomsvård i 1 år och fyra månader för medhjälp till dubbelmordet.

20-åring: Dömdes till 2 års sluten ungdomsvård för medhjälp till dubbelmordet.

22-åring: Dömdes till 3 års fängelse för människorov.

27-åring: Dömdes till 5 års fängelse för människorov och övergrepp i rättssak.

31-åringen: Dömdes till 5 års fängelse för människorov, utpressning och försök till utpressning samt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

40-åring: Dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning.

60-åring: Dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning och försök till utpressning.

50-åring: Dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning och försök till utpressning.

39-åring: Dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning och försök till utpressning.

41-åring: Dömdes till 1,5 års fängelse för utpressning och försök till utpressning.

32-åringen: Åtalades för medhjälp till mord på bröderna Moussa, men friades. ­Justitiekanslern, JK, beslutade nyligen om ett skadestånd på 543 237 kronor för lidande och förlorad arbetsinkomst.

23-åring: Åtalades för medhjälp till dubbelmordet men friades och fick häromdagen 431 512 kronor i skadestånd.