Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV. Regeringen ger upp vaccinmålet – se sändningen här

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen ger upp målet att alla ska ha vaccinerats under första halvåret 2021. Nu siktar man på att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Socialminister Lena Hallengren har kallat till pressträff 11 på torsdagen på temat vaccin. Medverkar gör även statsepidemiolog Anders Tegnell och Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det inte finns tillräckligt med vaccin för att följa den uppsatta vaccinplanen.

– Den gemensamma målsättningen vi hade var att erbjuda vaccinering första halvåret 2021.

– Sedan december har vaccintillverkare upprepade gånger skurit ner sina vaccinprognoser.

Prognosen nu är att alla över 65 år ska ha vaccinerats den 16 maj. Till den 15 augusti är prognosen att alla över 18 år, samt även yngre i riskgrupper, ska ha fått minst en dos.

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation säger att vaccinationstäckningen bland de äldre är god:

– Vaccineringen har fungerat väldigt bra i alla regioner. Vaccinet är möjligheten att bryta den här pandemin.

– Regionerna har såklart planerat att vaccinera fler. Det är olyckligt när leveranserna har tvingat regionerna att avboka vaccineringar. Det här riskerar att skada förtroendet för hela vaccinationsprocessen.