Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Myndigheterna förbereder för en andra smittvåg – ministern: ”Vi vet inte hur Sverige drabbas i höst”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Socialminister Lena Hallengren och civilminister Lena Micko höll på måndagen en pressträff om regeringens fortsatta arbetet med covid-19.

Antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 har minskat den senaste tiden, men det betyder inte att faran är över. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk för att nya lokala och regionala utbrott blossar upp i Sverige.

–  Antalet som blir allvarligt sjuka i covid-19 fortsätter att minska vilket är glädjande. Samtidigt måste vi förbereda oss för att smittspridningen kan blossa upp igen. Då är det viktigt att vi har en så god krisberedskap som möjligt för att minimera effekterna, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, MSB och Länsstyrelserna får därför i uppdrag av regeringen att ta fram en plan inför nya utbrott och en eventuell andra smittvåg av covid-19 i höst.

– Vi vet inte hur Sverige kommer att drabbas i höst. Vi behöver vara förberedda för en rad olika scenarior för hur smittspridningen utvecklas, säger Lena Hallengren.

Rapporten ska vara klart senast den 20 juli.

Se presskonferensen här: