Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Folkhälsomyndigheten om corona: ”När vi nu ökar testerna kommer vi hitta flera sjuka fall”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller en presskonferens klockan 14.00 på tisdagen gällande spridningen av covid-19 i Sverige. Se pressträffen här.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen här:

Totalt har 4 468  personer nu avlidit till följd av corona i Sverige, uppgav Folkhälsomyndigheten på sin dagliga presskonferens på tisdagen. Det är 65 fler än igår.

Totalt har 2 102 personer vårdats på intensivvårdsavdelning, vilket är en ökning med 19 personer. Totalt har nu 38 589 personer konstaterats smittade med viruset, vilket är en ökning med 775 fall. 

– Vi ser att vi hade en kraftig uppgång under mars och april, med en utveckling av pandemin, sen en stabilisering av antalet nya fall och sen minskning. När vi nu ökar provtagning kommer vi hitta fler sjuka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten som också förklarade mer om olika testningsstrategier i olika faser av en pandemi:

►I en tidig fas har man ett fåtal fall och då kan man försöka stoppa smitta genom provtagning. 

► I den pandemiska fasen har man ett stort antal fall i regionen eller landet, målet är då att begränsa smittan.

►Därefter går man in i en sen-pandemisk fas, med fåtal fall, och då kan man vänta sig en andra våg. 

Eftersom det i Sverige inte har var möjligt att provta så många som hade behövts i en pandemisk fas - så har man valt strategin att alla som har minsta sjukdomssymptom ska stanna hemma.

– När fler nu går in i en fas när sjukdomen minskar, handlar det om att stoppa smittan och gå över till mer omfattande provtagning av de som har symtom, säger Karin Tegmark Wisell.

På en frågan om de antikroppstester som finns tillgängliga på, bland annat, apotek är tillförlitliga, svarade Tegmark Wisell att Folkhälsomyndigheten inom kort ska komma med rekommendationer kring dessa och att man fram tills dess ska vara försiktig och fortsätta förhålla sig till de råd och rekommendationer som finns gällande avstånd, hygien, skyddsutrusning och liknade.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte heller att det kan införas hårdare, lokala restriktioner framöver om det kommer en andra våg av corona.

– Om vi är i en situation där vi har god kontroll över smittan och provtar brett så att vi har kontroll över var smittan befinner sig så är det möjligt med regionala rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.