Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Antalet covidsmittade i länet ökar – i mitten av maj ska de breda vaccineringarna starta

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Antalet covid-19-smittade ökar i Stockholms län. Först i mitten av maj väntas vaccinationerna av den breda allmänheten sättas igång.

Vid en pressträff på fredagen uppdaterade Region Stockholm om smittspridningen, läget i hälso- och sjukvården och det pågående arbetet med vaccineringen i länet.

För närvarande är cirka 350 patienter är inlagda på sjukhus, varav 66 patienter vårdas på intensivvårdsavdelning. Det är 16 fler i intensivvård jämfört med förra veckan och hela Region Stockholm gick på fredagen upp i så kallat förstärkningsläge på grund av den kraftigt ökade smittspridningen.

– Antalet fall ökar snabbt. Förra veckan så vi en knappt 15-procentig ökning. Nu ligger ökningen på 20 procent. Det är inte läge att slappna av, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund under presskonferensen.

Enligt Region Stockholm ska de breda vaccineringarna av alla vuxna i länet starta i mitten av maj och då kommer det att behövas ett antal större vaccinationscentraler. Enligt nuvarande plan ska då 1,4 miljoner invånare erbjudas vaccin i fas 4.

– Enligt de prognoser vi nu har tror att i mitten av maj är det mest realistiska. Men det bygger på att pausen för AstraZeneca inte blir alltför lång, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Se sändningen här:

Vid pressträffen medverkade: Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare och Magnus Thyberg, vaccinsamordnare.