Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen sommarjobb till våra unga

I dag är ungefär var tredje person i Södertälje arbetslös. Över 8000 personer är arbetslösa i Södertälje och ungefär 1100 ungdomar har inget arbete och förnekas rätten att ta det kanske viktigaste steget in i vuxenlivet: till arbetslivet och egen försörjning.

Men det är inte konsekvenser av en naturlag utan resultatet av en misslyckad borgerlig jobbpolitik. Trots alla vallöften om fler jobb är det motsatsen som våra ungdomar möter.

Den borgerliga regeringen har konsekvent satt skattesänkningar för de rika framför att investera i utbildning och insatser för att få unga i arbete. Deras jobbpolitik stavas 100 miljarder kronor i lägre skatt, mest till dem som är rikast.

Det är ett hån mot alla dem som litade på borgarnas löften om ”minskat utanförskap”.

Alla dessa unga som inte får den självklara chansen att bli vuxna på riktigt och vara med och ta ansvar för vårt gemensamma samhälle. För att dämpa arbetslösheten för unga behövs därför snabba åtgärder som ger resultat.

Om vi rödgröna får ansvaret att styra Sverige och Södertälje kommer vi att

satsa på de unga. Och vi kommer att göra det direkt. För varken de unga eller

Sverige har råd att vänta!

Vårt program för fler unga i arbete innehåller lärlingsplatser, utbildning och avgiftslättnader för att öppna fler vägar in i arbetslivet.

En viktig insats är sommarjobb. Därför föreslår vi rödgröna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – att vi ökar antalet sommarjobb till 1 000, som vi tar fram tillsammans med kommunen, Telge AB och näringslivet.

Sommarjobb ökar ungdomarnas möjligheter att skaffa sig erfarenheter,

nätverk och referenser som är viktiga att ha både under och efter avslutade studier.

Vi vet att nätverk och kontakter ofta är det som ger ett arbete i dag. De unga får möjlighet att pröva på arbetslivet, ta ansvar och tjäna egna pengar. Samtidigt kan arbetsgivarna bygga relationer med framtidens medarbetare, våra ungdomar.

Här finns bara vinnare!

Att erbjuda ungdomar sommarjobb är inget nytt för oss, men denna sommar känns det än mer viktigt att öka antalet sommarjobb för Södertäljes ungdomar när vi ser hur arbetslösheten biter sig fast bland unga människor.

Vi hoppas att vi får med oss den borgerliga alliansen i Södertälje. Att erbjuda ungdomar sommarjobb är en investering för framtiden.

ordförande Arbetslivsnämnden

Johan Andersson (S)

vice ordf. Arbetslivsnämnden

Jiri Kminek (Mp)

ledamot i Arbetslivsnämnden

Yvonne Hals Wattgård (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel