Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen dockor hemma – öppnar museum

Under 50 år har Lotta Ottosson samlat på dockor. Till slut blev de så många att hon bestämde sig för att öppna ett dockmuseum – som invigdes i lördags.

– Det hela gick lite överstyr, vi hade dockor i hela huset till slut. Så vi inredde ett helt rum dit vi flyttade dem, säger Lotta Ottosson.

Och i lördags var det invigning av det nya museet – Dockmoran – i Almvik, Järna. Det är inhyst på 1800-talsgården i Almvik där Lotta och hennes man har cirka 100 djur, mestadels höns och tuppar men även hundar, kor och ankor.

Bakom glasväggar i husets flygel finns hundratals dockor som Lotta Ottosson samlat på sig under större delen av sitt 65-åriga liv.

– Jag började samla vid 15 års ålder, säger hon.

På 80-talet började hon göra egna tygdockor och på 90-talet göt hon dockor av porslin. Sen har hon köpt in mängder av exemplar på sina resor.

– Jag har nästan tusen stycken, säger Lotta Ottosson.

Skulle du kunna kasta några av dem?

– Nej, det skulle jag inte, de har blivit som mina barn. Precis som djuren på gården har många av dem ett namn. När vi flyttade ut dem i museet så gick två dockor sönder, huvudet på den ena sprack. Jag blev ledsen, men hon kommer att återuppstå, med ett nytt huvud, säger Lotta Ottosson.