Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turkiets ambassadör stöder Löfven om Seyfo – svenske ambassadörens brev från 1915 talar för motsatsen

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Turkiets ambassadör i Sverige ger sig in i debatten kring Sveriges erkännande av folkmordet Seyfo. Han stödjer nu statsministern i en intervju med SVT.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Det är SVT Nyheter Södertälje som är först med att berätta om att Emre Yunt, Turkiets ambassadör i Sverige, menar att statsminister Stefan Löfven har "tagit ett beslut som inte skadar relationen mellan Sverige och Turkiet", "ett misstag" som Yunt menar att Löfven "självklart inte skulle göra", eftersom det finns "väldigt smarta personer här". Om Sverige skulle erkänna folkmordet menar ambassadör Yunt att det kommer att leda till "väldigt allvarliga konsekvenser".

Enligt Turkiet är världens enade forskning kring folkmordet partisk. Något som Ove Bring, folkrättsjurist och folkrättsprofessor emeritus, motsätter sig i en intervju med SVT.

– Det finns långa litteraturlistor på forskare som har skrivit om den här tiden i det Osmanska riket, forskningen är redan gjord, säger Ove Bring till SVT.

Ove Bring hänvisar bland annat till ett brev skrivet 1915 av den dåvarande svenske ambassadören i Konstantinopel, nuvarande Turkiet. Ett relevant bevis för att folkmordet ägt rum, enligt Bring.

Brev från Cosswa Anckarsvärd, Sveriges ambassadör 1915

”Herr minister,

Förföljelserna mot armenierna har antagit hårresande proportioner. Sättet härför är enkelt nog och består i den armeniska nationens utrotande. Inga medel skys härvid och förutom en och annan massaker har man nu tillgripit utvägen att driva bort människor från trakter där de i århundraden varit bofasta. Med raffinerad grymhet skickas männen åt ett håll och familjerna åt ett annat.

Det lär icke vara den turkiska befolkningen som självmant ingriper, utan det hela utgår från myndigheterna och den ungturkiska kommittén [regeringen], som nu visar vars andars barn den är.

Tyske ambassadören har skriftligen inskridit hos Porten, men vad kan Tyskland eller någon annan av stormakterna göra, så länge kriget varar.

Med vördnad, ödmjukligen,

Anckarsvärd

(texten är förkortad och moderniserad).”

Källa: SVT Nyheter