Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turkiets ambassad vill stoppa dokumentär i TV4

Turkiska ambassaden har utövat påtryckningar mot TV4 för att de ska stoppa visningen av dokumentären "Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet".

Annons

Dokumentären om Seyfo är planerad att sändas i TV4 under söndagskvällen och skildrar de efterlevandes berättelser. Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, har i ett mejl till TV4 skrivit att han respekterar yttrandefrieheten, men argumenterar om vad som bör kallas ett folkmord och hoppas att TV4 ska tänka över beslutet att sända dokumentären, med en balancerad och vettig attityd.

På TV4:s medieblogg skriver Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle:

"Det här försöket av ett lands ambassad att utmana pressfriheten kommer bara några dagar efter att miljöpartiets planeringschef på utrikesdepartement försökt kohandla med SVT för att tysta kritiken mot ministern Mehmet Kaplan, som avgick efter att ha ätit middag med högerextrema Grå vargarna."

Vidare tar hon upp vice ordförande för Turkiska riksförbundet Barbaros Leyalanis avgång efter sitt tal på Sergels torg och att attackerna på pressfriheten ökade under förra året.

"Den här utvecklingen kan vi aldrig acceptera. Vi kommer att protestera mot varje försök att utöva påtryckningar som hotar yttrandefriheten."

Afram Yakoub, Assyriska riksförbundets orförande tycker att det är ett olyckligt agerande från ambassadens sida.

– Det visar varför det är viktigt för regeringen och Stefan Löfven att hålla löftet att göra ett erkännande av folkmordet till regeringspolitik.

Viveka Hansson förklarar att TV4 självklart sänder dokumentären som planerat.