Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunnelseende stoppar tåg på bro

Årets mörkaste dag har passerat, men mörkret består. En sak vet vi – allt mindre ljus lär komma från mötande tåg.

För mer än två tusen år sedan, när Kvirinius var landshövding över Syrien, tvingades människor lämna hus och hem för att skattskriva sig. Det var så, enligt Lukasevangeliet, som det unga paret Josef och Maria hamnade i ett stall i staden Betlehem. Där födde Maria en son och sedermera fick de besök av tre vise män som kom med guld, rökelse och myrra.

I dag är Syriens hövding en annan. Skattskrivning är inget skäl för människor att bryta upp. De flyr med sina nära och kära för att undkomma ett krig utan slut i ett land utan hopp. De flyr för sin överlevnad.

Enligt beräkningar från FN är över tolv miljoner syrier på flykt, mer än halva befolkningen. Majoriteten av dessa är fortfarande kvar i landet som internflyktingar, på vandring från bomber och strider.

Ytterligare flera miljoner syrier finns i flyktingläger i grannländer som Libanon, Jordanien och Turkiet.

En liten rännil har tagit sig mot Europa. Och ännu färre hela vägen till Sverige.

Mellan januari och november i år har 48 276 syrier ansökt om asyl visar statistik från Migrationsverket. På helåret kommer antalet hamna runt 50 000.

Dessa människor möts nu av julens glada budskap från svenska regeringen: Vi har stängt. Här får ni bara tillfälligt tillstånd att uppehålla er (trots att det rimliga och humana vore att ge ett permanent uppehållstillstånd till syrier med asylskäl, när det inte finns något som antyder att kriget i Syrien skulle vara på väg att ta slut) och era anhöriga är inte välkomna till Sverige.

I LT i går kunde du träffa 14-årige Hagop Bahe från Qamishli i Syrien. Han kom hit ensam för en månad sedan och ville ha en enda sak i julklapp: ”Mest av allt önskar jag att mina föräldrar funnits med mig”.

Det kan han glömma.

Hagop Bahe och alla andra som flyr till Sverige utgör enligt statsminister Stefan Löfvens vice män, Morgan Johansson och Anders Ygeman, ett ”Allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet”.

Regeringen har tunnel-seende. S och MP röstade, tillsammans med SD, för ett paket med undantagstillståndsliknande regler som ska gälla i tre år.

Paketet innehåller vare sig guld, rökelse eller myrra – här blir det id-kontroller och hot om dryga böter för transportbolag. Dessutom kommer det inte längre gå att åka direkttåg mellan Köpenhamn och Malmö. Flera tågoperatörer ställer in helt (SJ), eller minskar kraftigt, sin trafik över Öresund.

Extra hårt slår det mot resenärerna. Samtliga som åker kollektivt mellan Danmark och Sverige från och med 4 januari drabbas av den rigorösa säkerhetsapparat där id-handlingar ska kontrolleras.

Effekten av att beskära möjligheten att röra sig fritt i en expansiv Öresunds-region är enkel att förutse. Det blir svårare att bo i Skåne och jobba i Danmark, och vice versa. Färre tar tåget och väljer bil i stället. Företag drabbas när personal inte kommer i tid, tillväxten mattas av.

Vilka effekter som den repressiva lagstiftningen om id-kontroller får för antalet asylsökande är svårare att sia om.

Experter på området tror att det knappt påverkar alls. De tror att människor väljer andra mer osäkra vägar att ta sig till Sverige samt att människosmugglingen kommer att öka.