Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt besked för Sundsvall Hockey – här är domen från disciplinnämnden efter matchstraffen mot Västervik

I söndags fick både Mathias Månsson och Joakim Mattsson matchstraff.
Nu har domen mot Sundsvalls Hockey-spelarna kommit från disciplinnämnden.
Mathias Månsson stängs av i två matcher, Joakim Mattsson i tre varav en omvandlas till böter.

Därmed missar duon både torsdagens hemmamatch mot Asplöven och lördagens möte med Södertälje, som också spelas i Sundsvall Energi Arena.

– Det är olyckligt för vår del, säger sportchefen Stefan Lindqvist kort efter att han fått beskedet.

Det var i Sundsvall Hockeys bortamatch mot Västersvik i kvalet till Hockeyallsvenskan som spelarna Joakim Mattsson och Mathias Månsson fick lämna isen redan under den första perioden.

Joakim Mattsson hade då gjort en tackling på Västerviks Joacim Hedblad, som träffade i huvudtrakten.

LÄS MER: Sundsvall Hockey fick två matchstraff i samma sekvens – då avgjorde Västervik

Mathias Månsson blev kort därefter utvisad på grund av osportsligt uppträdande när han skrek olämpliga saker mot Västerviksspelaren Victor Öhman.

LÄS MER: Västerviks anklagelse mot Sundsvall Hockey-profilen efter matchstraffet: "Det var ett mordhot"

LÄS MER: Westlund: "Ett helt oacceptabelt matchstraff – och det blev dyrbart"

Båda spelarna fick ett "match penalty" vilket innebär att de automatiskt blev avstängda i en match och att disciplinnämnden skulle granska ärendet.

På onsdagen kom disciplinnämndens dom.

Joakim Mattsson får tre matchers avstängning, varav en omvandlas till böter, och för Mathias Månsson blev det totalt två matchers avstängning.

Om Joakim Mattsson säger Stefan Lindqvist så här:

– Det kan gå hur som helst och det är en stor debatt kring huvudtacklingar i dag. Det är Argument hit och dit och om det är en tackling mot huvudet direkt eller indirekt och så vidare, men det har ingen betydelse. Det blir alltid någon form av avstängning och eftersom jag har sett beslutet så vet jag att de ändå ser lindrigt på det här fallet.

När det gäller Mathias Månsson säger Lindqvist:

– Det blev två matcher och jag trodde kanske att det skulle kunna bli fler. Vi får köpa läget. Man kan ha mycket åsikter, men det skiter vi i nu, säger Lindqvist.

Han konstaterar att jargongen och klimatet alltid blir hårdare under de avgörande matcherna i slutskedet på säsongen.

– Det blir det både bland spelare och ledare, det är mer känslor. Att man slänger ur sig saker då är inga konstigheter och man menar oftast inget med det. I ett vanligt samhälle låter det illa, men på en idrottsplan upplevs det inte lika illa.

– Sedan ser vi förstås en olämplighet i det och man måste kunna uppträda på rätt sätt, men det är ofta en jargong på isen och den enda skillnaden den här gången var att en linjeman råkade höra det. Vi vet ju att de här spelarna är kompisar och att de har haft en jargong mellan varandra, men det vet ju inte domarna.

Var tycker du gränsen går för vad man får säga?

– Det är klart att det är skillnad på uttryck och uttryck. "Jag ska döda dig" eller "jag ska plocka" dig är starka uttryck och till exempel "jävla idiot" är mildare. Men sedan är det så att det jag tycker är milt tycker du är kraftfullt och tvärt om. Jag kan bara konstatera att det finns ett ordkrig där ute på olika vis och det är stridens hetta som avgör vilka ord man använder. 99 av 100 gånger menar man inget med det.

Föreningen har inte vidtagit några egna disciplinära åtgärder efter händelsen.

– Vi har pratat med Mathias och han bad laget och övriga ledare om ursäkt direkt efter matchen. Han sätter ju laget i en situation när han blir avstäng, men för oss är saken utagerad nu.

Nu Sundsvall Hockey klara sig utan den rutinerade forwardsduon fram till helgen och sedan är de tillbaka till bortamatchen mot Troja/Ljungby på tisdag.

– Det är som det är. Det är bara att glömma och gå vidare och det är andra som får spela i stället för de här två. Vi har inga andra skador förutom Magnus Åkerlund som fortfarande saknas.