Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullverket flyttade närmare biografen

Den som i våra dagar sitter inne på restaurangen Ceasar och äter kan ha ungefär samma utblick om hen sitter på rätt ställe. Man skulle kunna tänka sig att hen fanns hos grannen ovanför, McDonalds, men då är perspektivet fel.

Den som tog denna bild befann sig inne i trädgården som fanns framför huset Ekdahlsgatan 6 i kvarteret Pollux. Boningshuset låg mot den nämnda gatan och hade en hyggligt stor trädgård mot söder och inre Maren. I förgrunden ser vi en tät häck med en torkställning.

Bakom den låg ett gammalt tullpackhus från slutet av 1880-talet. Det var en stabil byggnad av tegel med tak av samma material. Tullverket flyttade därifrån 1925 till ett nytt läge utmed Strandgatan, nära dåvarande biografen Strand som senare bytte namn till Saga.

I bakgrunden ser vi den östra delen av Castorhuset med sin balustrad ut mot Tullgränd. Mera till höger kan man se den solbelysta gårdssidan av dåvarande Tempohuset.

Det gamla tullpackhuset blev sedan tullkammaren flyttat, lagerlokal för olika firmor och vid packhusets sista tid, före rivningen kring mitten av 1960-talet, var det Södertälje Färghandel som hade olika varor där.

Tullgränden finns kvar fast bredare och den avslutas med en trappa åt norr och den starkt förändrade Ekdahlsgatan. Den gatan har blivit kraftigt påfylld och det är lite svårt att kunna känna igen sig i dagens tillstånd.

Fram till 1965 låg Posten i Castorhuset och biltrafiken i Tullgränd var livlig med anländande och avgående post. Dessutom kom en stor del av Tempos varor den vägen.