Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft för Sveriges mjölkbönder

Det är tufft för många svenska mjölkbönder – vilket du kunde läsa om i LT i går. Ökad mjölkproduktion i många länder har lett till överproduktion och prispress. Samtidigt har torkan i USA lett till stigande spannmåls- och foderpriser. Det myckna regnandet på många håll i sommar har inte heller gjort läget bättre.

Förra veckan sänkte Arla priset till sina medlemmar. I dagarna bjuder de in alla svenska och danska medlemmar till möten om aktuell utveckling på den globala marknaden och priset på mjölk. Det finns de som längtar tillbaka till läget före 1990 då lantbruket var reglerat och priserna förhandlades med politikerna. Men den tiden kommer inte tillbaka. Därför måste man gå andra vägar.

I tisdags meddelade LRF att man tillsammans med LRF Konsult tagit fram ett speciellt rådgivningspaket som man erbjuder sina mjölkföretagande medlemmar till rabatterat pris. LRF för också en dialog med Landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket om att årets gårdsstöd ska betalas ut tidigare. Vissa andra EU-länder har redan fått godkänt att betala ut bidragen i oktober. Det löser naturligtvis inte de grundläggande problemen men kan lösa likviditetsproblem.

I ett inlägg på Facebook skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C): ”Jag är oroad över den tuffa situationen för svenska mjölkbönder. Det finns många saker att göra, jag jobbar hårt med att sänka kostnader, minska regelkrånglet och reformera EU:s jordbrukspolitik. Tyvärr löser inte det situationen över en natt men det kan skapa bättre förutsättningar och stärkt konkurrenskraft på sikt”.

LRF har tillsammans med organisationen Svensk Mjölk tagit initiativ till ett möte med de olika parterna inom mjölkbranschen. Detta för att försöka komma fram till åtgärder som kan underlätta situationen och skapa långsiktig lönsamhet och tillväxt i svensk mjölkproduktion.

Det är bra. Som det ser ut i dag är det hela tiden mjölkbonden som får ta smällen. Det är inte hållbart. Men frågan är vad övriga delar i mjölkens värdekedja är beredda att delta med?

”Lägg fokus på att marknadsföra de svenska mervärdena även om det är politikerna som har bollen när det gäller vilka spelregler som ska gälla på marknaden”, skrev till exempel lantbrukstidningen ATL i en ledare nyligen.

Här ligger naturligtvis långsiktigt det som kan vara avgörande. Och, konstaterar ATL-ledaren: ”Kunde Vin Sprit göra dundersuccé med en märklig vodkaflaska som enda vapen borde väl den svenska bondekåren kunna förpacka sig själv så pass aptitligt att förluster åtminstone kan vändas till vinster”.

I USA vädjar samtidigt president Barack Obama nu till amerikanska kongressen att godkänna en massiv katastrofhjälp till de amerikanska jordbrukare som drabbats av torkan i USA.

Det är något som inte skulle kunna vara möjligt i Sverige. Eller ens tillåtet enligt EU-reglerna. Till skillnad mot i USA spelar jordbruket i Sverige en marginell politisk roll.

Därför är det samarbete, samverkan, kanske också nya former av kontrakt, och andra nya grepp när det gäller svenska livsmedel och jordbruksprodukter som är den framkomliga vägen. Fast det skadar inte att sätta lite press på politikerna också så att de gör sitt för att stärka konkurrenskraften för det svenska lantbruket.