Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff verklighet kräver åtgärder

Inflödet av vuxna människor med kort utbildning till den svenska arbetsmarknaden har varit stort. För att de ska få möjlighet till egen försörjning behövs många nya vardagsjobb.

Men höga ingångslöner och hög arbetsgivaravgift gör att kostnaden för att anställa blir för hög.

Redan nu är arbetsmarknaden mycket tuff för nyanlända utan gymnasieutbildning. Här krävs strukturella grepp som förbättrar integrationen och gör att fler snabbt kan gå från bidragstagare till skattebetalare.

De kommande åren behövs omkring 300 000 nya vardagsjobb. Det förutsätter bland annat lägre ingångslöner, sänkta jobbskatter, fortsatt utvidgade rot och rut, samt sänkta arbetsgivaravgifter. Men vår fackliga motpart visar ingen krisinsikt. LO fortsätter kräva högre ingångslöner.

Det centrala är att det blir enklare och billigare att anställa. Bara så blir den svenska arbetsmarknaden mer välkomnande. Vi behöver ett enkelt och tydligt system. En väg vore en modern lärlingsanställning, öppen för alla arbetsgivare och arbetstagare.

Den måste göra det ekonomiskt rationellt för företag att anställa även de som inte når upp till de krav som finns på arbetsmarknaden. En sådan lärlingsanställning kan bygga vidare på den modell som används för yrkesintroduktionsavtalen (YA). Den bör innehålla följande delar:

• Rejält sänkta kostnader för att anställa.

• Öppen för alla företag.

• Inga krav som för svårar för arbetsgivaren eller arbetstagaren.

• Inga tids- eller åldersgränser.

Svenskt Näringsliv skulle gärna enas med LO om en sådan lärlingsanställning. Utsikterna att komma överens är dessvärre små. Detta får inte hindra regeringen från att snabbt gå vidare med ett lagförslag.

Vi kan inte förpassa hundratusentals människor till utanförskap på grund av arbetsmarknadens parters tillkortakommanden.

Därför måste politiken gripa in. Man kan anse att detta utmanar den svenska modellen. Men det som verkligen skulle utmana modellen är om vi får hundratusentals människor i långvarigt utanförskap.

vd, Svenskt näringsliv

Annika Bröms

regionchef, Svenskt näringsliv

Carola Lemne

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel