Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff kamp om kompetens måste mötas med ny strategi

Anmäl text- och faktafel

Varningsklockorna ringer allt högre. Personalbristen är snart det största hotet mot välfärden. Det är en utmaning även för Södertälje kommun. För att vända situationen krävs som ett första steg att personalomsättningen minskar. Erfarna medarbetare måste vilja arbeta kvar.

Kompetensbristen växer och får allt större proportioner. När SKL, Sveriges kommuner och landsting, i maj presenterade den senaste ekonomirapporten om landstingens och kommunernas ekonomiska situation var det med en tydlig varning: bristen på arbetskraft börjar bli akut.

Behovet av personal fram till år 2025 är så stort att precis alla som kommer ut på arbetsmarknaden skulle behöva gå till kommuner och landsting om verksamheten ska fortsätta att utvecklas som hittills. Det är helt enkelt inte realistiskt, konstaterar också SKL.

En bra början är att ta bättre vara på den personal som redan finns. Personalomsättningen är onödigt hög.

Men också med nedskruvade ambitioner, där verksamheten enbart ökar i takt med den demografiska utvecklingen med fler äldre och fler unga, kvarstår ett mycket stort rekryteringsbehov. Här ligger kommunernas största utmaning i dag. Kompetensförsörjningen måste få högsta prioritet.

En bra början är att ta bättre vara på den personal som redan finns. Personalomsättningen är onödigt hög. Det framgår klart av siffror som Akademikerförbundet SSR har beställt från Statistiska Centralbyrån, SCB.

I Södertälje kommun var personalomsättningen bland alla akademiker med längre högskoleutbildning förra året 33 procent.

Så här såg det ut bland några av våra större medlemsgrupper i kommunen:

Socialsekreterare 39 procent, skolkuratorer 38 procent, biståndsbedömare 57 procent, personal- och HR-specialister 42 procent, planerare och utredare 39 procent.

Den höga personalomsättningen är dålig för alla: den skapar ökade kostnader och försvårar kontinuiteten i arbetet. Ytterst drabbar det medborgarna.

Akademikerförbundet SSR deltar gärna i en dialog om vad som krävs för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Några utgångspunkter:

• Ett första steg för att minska personalomsättningen är att se över lönestrategin. Lönen måste bättre än nu motsvara kompetens och erfarenhet. Man ska inte behöva byta jobb för att få upp lönen.

• Investera i bra arbetsmiljö och rimlig arbetsbelastning. Kommuner som kan erbjuda en hållbar arbetssituation har en stark konkurrensfördel.

• Öka möjligheterna till karriärutveckling och ge chefer förutsättningar för ett närvarande ledarskap.

Eva Jonehed Sellgren

ordförande Akademikerförbundet SSR Södertälje

Mikael Kjelleros Endrell

förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel